Fülke: "A gyereknek nem lesz biológiatanára attól, hogy Gulyás szerint átlagban jók vagyunk"Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Fülke: "A gyereknek nem lesz biológiatanára attól, hogy Gulyás szerint átlagban jók vagyunk"
Forrás: HVG, 2023/09/01 15:00

Fülke: "A gyereknek nem lesz biológiatanára attól, hogy Gulyás szerint átlagban jók vagyunk"Tavaly a tüntetések, idén a státusztörvény miatt figyel az ország az iskolákra szeptemberben: a meccset a Belügyminisztérium nyerte, de az biztos, hogy a diákok a legnagyobb vesztesei.
Tanévnyitó adásunkban fél órában megválaszoltuk a legfontosabb oktatásügyi kérdéseket, kezdve attól, hogy mennyien állhattak és állhatnak fel a tanárok közül, milyen a pedagógushiány a gyakorlatban, hogyan hatott az oktatás züllése a diákok versenyképességére és számíthatunk-e még tiltakozásokra az utcákon. Nagy Iván László kérdéseire a HVG újságírói, Windisch Judit és Tarnay Kristóf Ábel válaszoltak. (És az is kiderül, milyen új műsor indul a HVG Podcastokon jövő héten!)
Iratkozzon fel a HVG Podcastok csatornájára Spotify-on, Apple Podcasts-on, Google Podcasts-on vagy hallgassa adásainkat és iratkozzon fel YouTube-csatornánkra!
A HVG podcastjait most már külön-külön is megtalálja - csak keressen rá a műsor címére podcastapplikációja keresőjében és hallgassa meg a Fülke, a zCast, a Mérlegen és az Elvitelre adásait!
1:16: A pedagógus-szakszervezetek azt állították, a státusztörvény elfogadásával 5000 tanár hagyhatja el a pályát. Mi a legpontosabb becslésünk, mennyien állhattak fel szeptember 1-jéig?
3:38: 10 százalékos béremelés 2024-től – és ennyi?
5:57: Milyen számításaink vannak arra, hogy valójában mennyi pedagógus hiányzik a rendszerből?
7:28: Az ország mely részeit sújtja leginkább a tanárhiány? Miért csalóka azt látni, ha egy vidéki tankerület nulla pozícióra keres embert?
11:04: Hogyan kell elképzelni a tanárhiányt a gyakorlatban, milyenek egy ilyen osztály vagy tanári kar mindennapjai?
14:15: Meglepetés
15:28: Mit mondanak a legfrissebb kompetenciamérési eredmények az oktatás állapotáról?
19:06: Hogyan teljesít a mai magyar közoktatás a múlt eredményeihez képest és hogyan állnak a magyar diákok nemzetközi viszonylatban?
20:37: A jó anyagi körülmények között élő családok hogyan tudják kimenteni az állami oktatásból a gyerekeiket? Mennyire nőtt meg a kereslet a magániskolák iránt? Egyáltalán ez-e a megoldás? Mi a szerepe a magántanároknak?
26:02: Mennyi esély van arra, hogy folytatódnak még a tüntetések, mi várható a szeptember 15-i demonstrációtól? Mit jelent a kuss-szabály a státusztörvényben?Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031