Kaczvinszky József - Kelet Világossága I. Bevezetés a Yogába - ElőszóVideó: Zene, koncertek, előadók és énekesek, klipek és zene TV-k:Kaczvinszky József - Kelet Világossága I. Bevezetés a Yogába - Előszó
Forrás: CLS Music, 2019/11/24 23:30

Kaczvinszky József - Kelet Világossága I. Bevezetés a Yogába - ElőszóA HANGOSKÖNYV LETÖLTHETŐ a https://tudatbazis.hu/kaczvinszky-joz... linkről
„Minden világfelfordulás közepette különösen korszerű önmagunkkal és valamely abszolút biztonságot nyújtó tannal foglalkoznunk.”
Kaczvinszky József (1904-1963) magyar jógi, a rádzsa jóga mestere volt. Fő műve a három kötetes „Kelet világossága”, amelyet a szellemi jóga modern remekművének tartanak. Az I. kötet, a „Bevezetés a Yogába” a jóga elméletének teljes körű és átfogó ismertetését nyújtja.
Ha akár csak néhány helyen belehallgatunk a most megjelent hangoskönyv fejezeteibe, azonnal érezhetjük, hogy ezt a művet a szerzője mintegy „belülről” írta. Kaczvinszky rendelkezett azzal a végső tudással, amelynek megszerzéséről a mű beszél.
A mű 1994-95-ös új kiadásához írott utószavában László András, a tradicionalista filozófus úgy jellemzi a „Kelet világosságát”, mint amely „a világ sok tekintetben legkiemelkedőbb, a maga nemében teljesen egyedülálló, Yogá-t feltáró alapműve”. Csaknem szó szerint tovább idézve a méltatást: „A »Kelet világosságát« többször, sokszor el kell olvasni (esetünkben: meg kell hallgatni), majd pedig szinte folyamatosan olvasni kell (illetve: hallgatni kell) egy egész életen át … és mindig új feltárásokhoz jut az, aki valóban elmélyedve kapcsolódik ehhez az egészen kivételes alkotáshoz.”
(Egy ajánlást azonban mindenképpen meg kell fogalmazni a Hallgató számára. A könyv második és harmadik fejezete – a tapasztalat szerint – olykor próbára teszi az érdeklődő türelmét azzal, hogy az „egyéni-lélek” útját az emberi lét előtti állomástól, az egysejtű lénytől kezdve tekinti át. Semmiképpen se veszítsük el az érdeklődésünket a mű iránt, hiszen „végtelen múlt” távlatának érzékeltetése a sorsunk, a jelenünk és fejlődési lehetőségeink jobb megértését szolgálja.)
Fekete István
az ELTE tanára, (matematika, informatika)
Kaczvinszky József hagyatékának egyik őrzője
Személyes honlap: http://igfekete.elte.hu/
--
Életünk egyik nagy tanulsága lehet, hogy érdemes teljes odaadással fordulnunk a fejlődésünket segítő valamely eszmerendszer felé. Ha személyes emberi létünk kérdéseire keressük a választ és belső úton haladva magasabb belátásra szeretnénk jutni, akkor az időtlen tanítás valamely változatától biztosan megkapjuk azt. Ilyen tanítás az ősi jóga ma is követhető világszemlélete.
A jóga egész rendszerének teljeskörű áttekintését találjuk Kaczvinszky József egyedülálló művében, a „Kelet világossága” három kötetében, amelyek az elmélet, a mindennapi élet, valamint a belső átélések szempontjából tárgyalják a jógát. Ugyanakkor, mindhárom könyv a jóga egészével foglalkozik.
Az I. kötet, a „Bevezetés a Yogába” – amely most hangoskönyvként is hallgatható – megismertet a jóga elméletének a felépítésével, mindvégig szem előtt tartva a jóga tanítását követő ember belső fejlődésének a lehetőségeit.
A megismerési vágyunkat segíti kitartó törekvésünk, mely magára a művel való ismerkedésünkre, majd folyamatos hallgatására is vonatkozik. Az első néhány fejezet megértése nagyfokú türelmet és odafigyelést követel az érdeklődő keresőtől. A kötet hanganyagának (többszöri) meghallgatása azonban szárnyakat adhat a követőnek és egyre magasabb régiókba emelkedhet a világ és önmaga megértésében.
Mindennapi életünkben szükségünk van olyan tartós energia bázisra, melynek segítségével teljes emberként helyt tudunk állni feladataink és céljaink megvalósítása közben, valamint környezetünkkel – és hívőként Istennel – harmonikus kapcsolatot tudunk kialakítani és képesek vagyunk azt folyamatosan ápolni.
Mindebben segít vándorutunk közben a „Kelet világossága”!
Böde István
jógaoktató
--
Felolvasta: Böde István - https://www.facebook.com/istvan.bode.39
Hangmérnök, szerkesztő: Harlam Bálint
Producer: Bérczes Ádám - https://berczesadam.hu
A kiadványt gondozta: Fekete István - http://igfekete.elte.hu
Kiadó: Egység Média, 2019.
honlapjaink / our websites:
http://www.egysegmedia.hu
http://www.tudatbazis.hu
http://www.berczesadam.huAz objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930