Wittinghoff Tamás pert indít az állam ellenVideó: Regionális hírek, események:Wittinghoff Tamás pert indít az állam ellen
Forrás: Buda Környéki TV, 2023/05/29 20:15

Wittinghoff Tamás pert indít az állam ellenA kormány 30%-kal növelte a szolidaritási hozzájárulást. Budaörs perre viszi az ügyet. A mai Magyarországon meg lehet nyerni egy ilyen pert?
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármester a kérdésre válaszolva elmondta:
Egy jogállamban egészen biztosan igen. Ez egy jogállamisági probléma is és egy próba.
Azt gondolom, hogy „joguralom” egy nagyon csúnya szó, de mégis a jogállamnak az alapja az, hogy a végrehajtó hatalomnak, a törvényhozó hatalomnak sokkal szigorúbban kell tiszteletben tartania a jogszabályokat, vagy legalább annyira, mint az állampolgároknak. Milyen mintát mutatunk akkor, ha a jogszabályok ránk nem vonatkoznak? Én nagyon bízom abban, hogy létezik még olyan független bíróság, – bár ezt a polgári peres eljárásban mi megpróbáltuk már egyszer. Ott első fokon simán megnyertük a pert, aztán nem született döntés. Ott megbukott a jogállamiság.
Az Alkotmánybíróság is megbukott, hiszen az Alkotmánybíróság azt mondta, hogy ő ilyen kérdéssel nem foglalkozik. Miközben a kötelezettsége lenne az, hogy megállapítsa, hogy egy feles többséggel elfogadott törvénnyel nem ütközik-e egy magasabb rendű jogszabály.
Az alaptörvényben egy nagyon szigorú kitétel, – nemzetközi megállapodáson méghozzá – az Önkormányzatok Európai Chartáján alapul ez a döntés.
Szerintem legfontosabb – túl azon, hogy jogállamisági problémáról beszélünk –, hogy mindenki legyen tisztában azzal, hogy nemcsak Budaörsöt érinti ez.
Cserpalkovics András, fideszes polgármester, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere még az országgyűlési választások előtt azt mondja, hogy vissza kell térni erre és legalább a felére csökkenteni.
Most ehhez képest, ha 30%-kal növeli az állam, akkor 4-5 milliárd forintot elvisznek Budaörsről. Amiből 2 milliárd törvénytelen. Ezt gyakorlatilag az itt élők zsebéből veszik el. Nem tudjuk esetleg az óvodát megépíteni, különböző feladatokra nem marad elég pénz.
Tehát nem arról van most itt szó, hogy egy ellenzéki polgármester szomorkodik, hanem arról, hogy az önkormányzatok borzasztó nehéz helyzetbe fognak kerülni, de nemcsak az olyan települések, mint Budaörs vagy Székesfehérvár vagy Budapest, hanem egész kis települések is, hiszen nem növeli az állam az állami támogatásokat, magyarul nem fogják tudni az alapfeladataikat sem ellátni.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031