MISKOLC ANNO - RÉGI KÉPESLAPOKON - MISKOLC, HUNGARY ON OLD POSTCARDS - LONG VERSION AND new MUSICVideó: Regionális hírek, események:MISKOLC ANNO - RÉGI KÉPESLAPOKON - MISKOLC, HUNGARY ON OLD POSTCARDS - LONG VERSION AND new MUSIC
Forrás: Globo TV, 2020/08/11 13:15

MISKOLC ANNO - RÉGI KÉPESLAPOKON - MISKOLC, HUNGARY ON OLD POSTCARDS - LONG VERSION AND new MUSICA szerencsi Zempléni Múzeum képeslevelezőlap- gyűjteménye 1968-ban jött létre dr. Petrikovits László orvos-fogorvos adományozása által. Az átadáskor 400 ezer darabos gyűjtemény napjainkra 1 milliós kollekcióvá gyarapodott, ezzel Magyarország legnagyobb képeslapokból álló közgyűjteményévé vált. A múzeum egyik legfontosabb feladata, hogy ezt a nagyságában is jelentős, és tematikájában is rendkívül összetett és gazdag gyűjteményt őrizze, gondozza, fejlessze. A múzeumalapító Petrikovits László azzal a céllal adományozta a közösségnek a gyűjteményét, hogy az közkinccsé váljon. A mai korban akkor teljesülhet igazán ez a szándék, ha nemcsak fizikális formájában, hanem digitálisan is elérhetővé tesszük ezt a nagyszerű kollekciót. Ezért invitáljuk Kedves Látogatóinkat, jöjjenek és tekintsék meg kiállításainkat és képeslapjainkat valóságosan a múzeumban, vagy itt, a virtuális térben.
Földrajzi lapok
A gyűjtemény legértékesebb, és a kutatók által is leginkább érdeklődésre számot tartó része a földrajzi lapok egysége. Itt találhatóak meg azok a lapok, amelyek a különböző országok településeit, tájait, a városok, falvak egyes épületeit ábrázolják. A földrajzi lapokat kontinensenként, országonként, településenként alfabetikus rendbe csoportosítottuk. A legnagyobb egységet a magyar települések alkotják, itt megtalálhatóak mindazon lapok, amelyek a történelmi Magyarország tájegységeit, városait, falvait örökítik meg. Az e gyűjteményi részben szereplő darabokat további két nagy csoportba osztottuk: a megjelentetés időpontja szerint külön helyeztük el az 1945 előtt és az 1945 után kiadott képeslapokat. A földrajzi lapokat kontinensenként, országonként, településenként csoportosítva alfabetikus renden helyeztük el. Az 1945 előtti lapoknál a történelmi Magyarország településeit együttesen kezeljük. A nagyobb városok anyagát témánként csoportosítva tároljuk (pl. utcák, terek, intézmények, szobrok, mozaikos lapok, látképek stb.). Ez a rendszer jelentősen megkönnyíti a gyűjteményegység kutathatóságát, amelyet egy katalógus is segít. Az európai lapok feldolgozása is elkezdődött, Ausztria és Németország van településekre bontva, a többi földrajzi anyag még csak országonkénti bontásban található meg a képeslapok tárolására egyedileg készített fiókokban. Jelenleg a gyűjteményben kb. 320 000 külföldi tájképi lapot őrzünk. A magyar területekről készült lapjaink száma kb. 250 000-re tehető.
További információk honlapunkon:
http://kepeslapmuzeum.hu/gyujtemenyAz objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031