SZTE Szabadegyetem - XXV. szemeszter: Dr. Látos MelindaVideó: Regionális hírek, események:SZTE Szabadegyetem - XXV. szemeszter: Dr. Látos Melinda
Forrás: Szegedi Tudományegyetem, 2020/03/02 12:30

SZTE Szabadegyetem - XXV. szemeszter: Dr. Látos MelindaTestkép és énkép változások a műtéttől a gyógyulásig. A pszichológiai intervenciók szerepe
A beteggé válás és a sebészeti kezelés traumatikus tapasztalat, hiszen a megszokott testérzet és a test látványa is megváltozik, mely többek között a testi integritás és a szelfintegritás sérülésével jár együtt. A modern orvostudomány már nem a szűk medikális dimenzión keresztül látja a beteget, hiszen a súlyos betegségből való felépülést meghatározó faktorok azonosításához a legújabb felfedezések és kutatási eredmények a testi, szociális és pszichés faktorok együttes értelmezésére tesztnek kísérletet.
Kutatásaink során mi is arra keressük a választ, vajon mely pszichológiai hatások befolyásolják a súlyos állapotú, tartós testi változást előidéző operáción vagy transzplantáción átesett betegeknél a felépülés folyamatát, hogy a betegségről alkotott mentális reprezentáció, az érzelmi-és hangulati változások, illetve a testi integritás felbomlása milyen szerepet játszanak a gyógyulás sikerességében, hosszú-és rövidtávon egyaránt.
Rosszindulatú emlődaganattal operált pácienseink körében végzett vizsgálatunk során igazoltuk, hogy másfél évvel a műtét után a poszttraumás növekedés, valamint a depresszió mértéke határozta meg leginkább az emlődaganatos nőbetegek életminőségét. A testkép változásával kapcsolatos stressz mértéke pedig még ekkor is hatással volt a páciensek életminőségére. A szorongó és depresszív betegek pedig nagyobb fájdalmat éltek át és lassabban gyógyultak.
További kutatási eredményeink szerint a testkép integritásának sérülése és a beültetett szerv mentális reprezentációinak sajátosságai összefüggésben állhatnak a gyógyulási folyamat minőségét tükröző élettani mutatókkal és az affektív jellemzőkkel vesetranszplantáción átesett személyeknél. Sikerült igazolnunk, hogy a testkép differenciáltsága és a hazabocsátás előtt mért szérum kreatinin érték (mely a vese működését jelző legfontosabb élettani paraméter) prediktív a 3 éves rejekciós epizódok (az idegen szerv kilökődése) szempontjából. A pszichológiai tényezők (testkép komplexitása, a poszttraumás növekedés) longitudinálisan is negatív hatással bírnak a transzplantált páciensek egészségi állapotára, így hozzájárulhatnak a beültetett szerv későbbi kilökődéséhez, ami egyrészt a vizsgálatukban alkalmazott egyszerű pszichodiagnosztikai eljárás hasznosságára, másrészt a prevenció és az intervenció fontosságára hívja fel a figyelmet.
Kutatásaink célja nem csupán a teoretikus megértés bővítése, hanem a gyakorlatban történő alkalmazása is, mivel tudományosan igazolt feltételezéseinket a klinikai munka során hasznosítjuk. Az eredményeink alapján kidolgozott komplex pszichológiai intervenciós -és szűrőprogramunk (pl. pszichológiai állapotfelmérés a transzplantációs várólistára helyezéskor, támogató csoport emlődaganatból gyógyuló páciensek számára) középpontba állítja a sérült testkép és énkép helyreállítását, illetve a poszttraumás növekedés feltárását, elősegítve a páciensek minél teljesebb felépülését.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930