Identitások és metaforák. Gondolatok Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye kapcsánVideó: Regionális hírek, események:Identitások és metaforák. Gondolatok Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye kapcsán
Forrás: Líceum TV, 2019/04/04 14:45

Identitások és metaforák. Gondolatok Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye kapcsánIrodalomról, nyelvről - korszerűen: előadások az emelt szintű érettségihez irodalomból és magyar nyelvből
Előadás témája: Identitások és metaforák. Gondolatok Borbély Szilárd Nincstelenek című regénye kapcsán
Előadó: Kispál Dániel doktorandusz EKE NTDI
Időpont: 2019. április 1.
Felvétel: Orosz Richárd (Líceum Televízió)
Helyszín: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
Az előadás egyik központi elemeként megállapítjuk, hogy az eddig megjelent kritikákban és szaktanulmányokban előtérbe kerülő szociografikus értelmezés mellett milyen regénytípusok mentén/felől olvasható a Nincstelenek. Kitekintünk a szöveg tér-és időszerkezetére, ezeknek a hagyományostól eltérő, metaforikus értelmezési lehetőségeire, illetve jelentésteremtő struktúráikra. Megvizsgáljuk a sokak által kritikával illetett narrációt. Kitérünk az elbeszélő sajátos világlátására, identitásának formálódására és alapvető elemeire, valamint a regényben megformált alakok (elsősorban a család, parasztok, Mesijás) jelentésképző funkcióira.
A program az Eszterházy Károly Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetével és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Heves Megyei Tagozatával közösen valósul meg.
EKE, Eszterházy Károly Egyetem, www.uni-eszterhazy.huAz objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930