SZTE Szabadegyetem - XXIII. szemeszter, Dr. Tamási Zsolt (Marosvásárhelyi Katolikus Líceum))Videó: Regionális hírek, események:SZTE Szabadegyetem - XXIII. szemeszter, Dr. Tamási Zsolt (Marosvásárhelyi Katolikus Líceum))
Forrás: Szegedi Tudományegyetem, 2019/04/02 14:00

SZTE Szabadegyetem - XXIII. szemeszter, Dr. Tamási Zsolt (Marosvásárhelyi Katolikus Líceum))Erdély 1848-49-ben. A katolikus egyház szerepe és hatása a forradalomra
Az erdélyi római katolikus egyházmegye 1848/49-ben, miközben a magyar egyházmegyékhez hasonlóan a szükségessé vált reformok kidolgozásában alsó- és felsőpapsági szinten is kivette a részét, mégis sajátos utat járt be a forradalmi évek alatt. Már a forradalom kezdetén, az unió lehetősége, majd megvalósulása miatt a magyar püspöki kar tevékenységeibe való bekapcsolódás jelzésértékűnek számított. Az erdélyi jogi sajátosságoknak az unió utáni megmaradása ugyan okoz jogharmonizációs problémákat is, viszont a belső autonómia lehetőségeinek nagyobb teret is enged. Az egyházmegyei zsinatot megelőző státusgyűlési munkálatok során a világiakkal közösen dönt a papság több lényeges kérdésben, igyekezve orvosolni mindazt, amit az uniós jogharmonizáció elmulasztott. A reformok megfogalmazása terén Kovács Miklós püspök szélesebb teret enged a megnyilvánulásoknak, miközben kézben is tudja tartani a tárgyalások menetét. Miután viszont az ostromzár miatt Gyulafehérváron rekedve elszigetelődik az egyházmegyéjétől, a forradalmi kormány közvetlen ráhatással igyekszik – sikeresen - az egyházmegyei papság lojalitását biztosítani. Az információhiány miatt az egyházmegyéjével újra szabadon érintkezhető püspök mér nehezebben tudja a Szcitovszky által sugalmazott módszer alkalmazásával papságát menteni. Végül az egyházmegye sajátosságát a három – római, görög és örmény – katolikus rítus nagyobb autonómiára, illetve asszimmilációra való törekvése is színezi, ezáltal is sajátossá téve az erdélyi katolicizmus helyzetét a forradalmi évek alatt.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930