Szabadegyetem XXI. szemeszter, Prof. Dr. Vécsei László előadásaVideó: Regionális hírek, események:Szabadegyetem XXI. szemeszter, Prof. Dr. Vécsei László előadása
Forrás: Szegedi Tudományegyetem, 2018/05/07 14:30

Szabadegyetem XXI. szemeszter, Prof. Dr. Vécsei László előadásaA neurológiai kórképek diagnózisa, a betegség előrehaladásának megítélése sok esetben a klinikai paraméterek alapján történik. Nagyon fontos kérdés azonban a minél pontosabb személyre szabott terápia meghatározása és ehhez elengedhetetlenek a biomarkerek vizsgálata, illetve kutatása. Ha például a sclerosis multiplex (SM) gyógyítását tekintjük át, akkor a diagnózist a jellegzetes klinikai tünetek mellett MRI vizsgálattal az agyfolyadék analízisével, illetve – szükség esetén – neurofiziológiai vizsgálattal tudjuk pontosítani. A betegség kezdetekor azonban jó néhány esetben nehéz megjósolni azt, hogy a kórkép milyen irányba fog majd haladni: rosszabb és jobb periódusok váltogatják majd egymást, vagy pedig folyamatosan előre haladó rosszabbodó állapota lesz a betegünknek. Ezért komoly nemzetközi kutatási programok feladata az, hogy egyes patokémiai biomarkerek alapján már a klinikai tünetek kezdetekor pontosabb adatunk legyen a betegség valószínű lefolyásáról és a legoptimálisabb terápiás döntés meghozatalához. Hasonló kutatások folynak a szélütés (stroke) mellett a Parkinson kór, migrén és más neurológiai kórképek esetén is. Ez a program komoly összefogást igényel neurológusok, képalkotó specialisták, vegyészek, laboratóriumi szakorvosok, neurofiziológusok és más disciplinák képviselői között. Ez az erőfeszítés biztosítja a jövőben a tényeken alapul medicina (EBC) közeledését a személyre szabott orvoslás irányába.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930