Bartók Plusz Operafesztivál 2018 Miskolc - a sajtótájékoztató résztvevői ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Bartók Plusz Operafesztivál 2018 Miskolc - a sajtótájékoztató résztvevői ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/03/22 11:15

Bartók Plusz Operafesztivál 2018 Miskolc - a sajtótájékoztató résztvevői ... 1.Bartók Plusz Operafesztivált tizennyolcadik alkalommal rendezik meg 2018. június 8. és 17. között Miskolcon. A programot sajtótájékoztató keretében ismertették Budapesten, melyen részt vett Krucsainé Herter Anikó, EMMI kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Miskolc város polgármester, Kriza Ákos, Kesselyák Gergely fesztiváligazgató, Lőrinczy György Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke és Rosta Mária producer, a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője, Szörényi Levente, zeneszerző, zenész, István, a király alkotója.
Elmondták, hogy az Operafesztivál elindításának egyik célja az volt, hogy Miskolcot is rátegyék az ország kulturális és turisztikai térképére, és úgy érzik, sikerült is, a fesztivál már több éve teltházas, és a rendezvény alatt alig lehet a városban szállást találni.
A másik fontos cél, hogy megkedveltessék és közelebb hozzák ezt a műfajt a közönséghez, ahogy Kesselyák Gergely elmondta, az opera műfaját úgy találták ki, hogy mindenki értse, mára azonban nehezebben jut el még a színházba járó közönséghez is.
A Bartók Plusz fesztiválon nem csak klasszikus opera feldolgozásokkal találkozhatunk, hiszen az egyik cél éppen a kortárs opera népszerűsítése is. Ehhez kapcsolódik az idei fesztivál legjelentősebb eseménye, hiszen Raymond J. Lustig, amerikai zeneszerző írt egy operát Semmelweis Ignác magyar orvosról, aki éppen idén ünnepelné kétszázadik születésnapját, ezért a 2018-as év Semmelweis-emlékév. Az operát tavaly szeptember 11-én már bemutatták New York-ban, a magyarországi ősbemutató Miskolcon lesz.
Lustig küldött egy videó üzenetet is, amiben elmondta, mielőtt felkérték volna az opera megírására, soha nem halott még Semmelweis Ignácról. Amikor azonban beleásta magát az életébe, egészen lenyűgözte, hogy egy ilyen egyszerű felfedezéssel, mint a kézmosás, mekkora forradalmat csinált, mégsem hitt neki az életében senki. A szövegkönyv írója Matthew Doherty, aki azt akarta hangsúlyozni, hogy amit ma igazságnak hiszünk, az egy nap alatt teljesen megdőlhet. Az opera különlegessége, hogy a versbetéteket Szabó T. Anna fordította, a bemutató június 9-én lesz.
A fesztivál másik nagy eseménye az István, a király koncertváltozata lesz. Az elmúlt 35 évben sok feldolgozása született a rockoperának, legutóbb éppen Alföldi Róbert és Novák Péter értelmezte újra a művet, idén azonban az István, a király beáll az operák közé. Bár hagyományos rockénekesek adják majd elő, de szmokingban, és az Óbudai Danubia Zenekar kíséretében, egy hangverseny előadás keretében, a bemutató június 11-én, hétfő este lesz a Nagyszínházban.
A bartóki örökség ápolására külön is hangsúlyt fektető operafesztivál számára különleges év 2018. Száz évvel ezelőtt, 1918-ban mutatta be a Magyar Királyi Opera Bartók egyetlen operáját. A kékszakállú herceg vára az első, 2001-ben megrendezett operafesztivál óta 20 alkalommal hangzott fel a Bartók Pluszon. Nem nélkülözzük idén sem a névadó Bartókot az operafesztiválon, bemutatják az argentin Gastón Solnicki Kékszakállú című filmjét, ami 2016-ban a Velencei Filmfesztiválon a filmkritikusok díjazottja lett. A filmet a wroclawi filmfesztiválon láttuk, valamint Michael Znaniecki rendező készül három Bartók-feldolgozással. Látványos lesz Mozart Don Giovanni című operájának modern feldolgozása, amit Rock Giovanni néven az Avas kilátó tövében adnak majd elő. A darab rendezője, Vlad Troickij új megvilágításba helyezi az áthangszerelt darabot a kőszínház falain kívül.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930