Budapestinfó - Tarlós István, főpolgármester - folytatás ... 2.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Budapestinfó - Tarlós István, főpolgármester - folytatás ... 2.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/02/23 15:45

Budapestinfó - Tarlós István, főpolgármester - folytatás ... 2.Budapestinfó - Tarlós István, főpolgármester - 2018. február 23.
A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Bagdy Gábor József, Budapest pénzügyi főpolgármester-helyettese, dr. Szegvárí Péter. A sajtótájékoztatót vezette Szűcs-Somlyó Mária, sajtófőnök.
Ellenzéki, az MSZP egyik képviselőjének támogató szavazatával fogadta el a Fővárosi Közgyűlés Budapest költségvetést, amelynek 376,8 milliárd forint a főösszege, és 75 milliárdos fejlesztési hitelt tartalmaz – mondta el Tarlós István főpolgármester. Megnyugtató, hogy azt a „legfajsúlyosabb baloldali képviselő, a sikert sikerre halmozó" XIII. kerületi polgármester, Tóth József is megszavazta. A 75 milliárdos hitelt az utolsó fillérig fejlesztésre fordítjuk, szemben a BKV 2010 előtti közel 80 md-os működési hitelével.
Van költségvetésünk, folyik a 3-as metró felújítása, nevetségbe fulladóan elbukott az MSZP népszavazási kezdeményezése, az árvízvédelemnél dolgozik a tudóscsoport, a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi védművének négy eleméből három gyakorlatilag a kivitelezés stádiumába lépett, folynak a BKV járműcseréi, zajlik a Margitsziget és az állatkert projektje, csak a teljesség igénye nélkül.
A 75 milliárdos fejlesztési hitelből 30 milliárd a metró járműfelújításához kapcsolódik, a többiből tudják biztosítani az Aranyhegyi árok és Pünkösdfürdő árvízvédelmét, a Lánchíd felújítását, az 1-es villamos meghosszabbítását, valamint és főváros élhetőbb közlekedését biztosító útfelújításokat. A 3-as metró infrastruktúrájának felújításával kapcsolatban „a források még felülről nyitottak", az alaptámogatás összege 137,5 milliárd, azaz megvan a fedezet a felújításra, a kormánnyal egy egyoldalúan felbonthatatlan támogatási szerződése van a Fővárosnak erre az összegre.
Az MSZP akadály mentesítési népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban a főpolgármester úgy fogalmazott, olyan emberek kezdeményezték, akik korábban egyáltalán nem akadálymentesítettek, ezért megkérdőjelezhető a hitelességük. Az egyeztetés a mozgáskorlátozottakkal és az unióval sokkal korábban megkezdődött, minthogy a népszavazást kezdeményezték volna. Az állítás, hogy a népszavazási kezdeményezés miatt történtek az egyeztetéseket, tényszerűen nem igaz, rendkívül gyenge, sutácska kísérlet ezzel próbálkozni. Semmiféle megegyezés nincs még a mozgáskorlátozottakkal, hetekig még nem is lesz, tárgyalunk, jó irányba haladnak az egyeztetések.
A metrófelújítással kapcsolatban a főpolgármester kiemelte, hogy jelenleg is folynak az egyeztetések az EU megfelelő szervezeteivel, a Jaspersszel és a Bizottsággal, utóbbi képviselői elmozdultak arról az állásponttól, hogy csak a teljes akadálymentesítés lenne elfogadható. Egyes állomások esetében ettől eltekinthetnek, ha ezt műszaki sajátosságok, nehézségek indokolják. A Főváros folytatja az egyeztetéseket a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével. Az Ecseri úti és a Pöttyös utcai megállót tekintve még messze vannak az álláspontok, szóba jöhet az úgynevezett omega lépcsőlift, amellyel a kisebb mélységű állomások akadálymentesítése nagyon alacsony költséggel megvalósítható, a ferde pályán mozgó szerkezetet pedig önállóan használhatják a mozgáskorlátozottak. Eddig 17 cég 27 képviseletét kereste meg, az műszaki javaslatokat és árajánlatokat március 5-ig várják, eddig 9 cég adott visszajelzést. A 3-as metró középső és déli szakasza állomásainak felújítására vonatkozó, hirdetménnyel induló tárgyalásos közbeszerzési eljárások részvételi felhívása megjelent, a beadási határidő március 6.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930