25 éves a GKI - az Euró bejövetele a magyarokhoz - Vértes András, GKI elnök ... 4.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:25 éves a GKI - az Euró bejövetele a magyarokhoz - Vértes András, GKI elnök ... 4.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/11/23 08:15

25 éves a GKI - az Euró bejövetele a magyarokhoz - Vértes András, GKI elnök ... 4.25 éves a GKI - az Euró bejövetele a magyarokhoz - Vértes András, GKI elnök.
25 éves a GKI - az Euró bejövetele a magyarokhoz - Üzleti konferencia a GKI Gazdaságkutató Zrt. születésnapja alkalmából - 2017. november 22., Budapest Kongresszusi Központ.
Az Euro bejövetele a magyarokhoz című konferencián Vértes András, a GKI elnöke vitaindítójában beszélt az euró övezethez való csatlakozás előnyeiről és hátrányairól. Összefoglalójában elmondta, hogy 2020 után az EU-hoz való politikai és gazdasági illeszkedés lesz a fő kérdés. Az európai uniós elvárások között nagy valószínűséggel ott lesz a többsebességes EU kialakulása vagy ennek veszélye. Annak érdekében, hogy Magyarország közeledjen az euróhoz stabil és független intézmények, a jogbiztonság megerősítése és a versenyképesség érdemi növekedése szükséges.
Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke hangsúlyozta, hogy korábbi álláspontjával ellentétben és komoly szakmai fenntartásai ellenére úgy látja, hogy Magyarországnak jól megfontoltan, megfelelően előkészítve érdemes végiggondolnia, hogy 3-5 éven belül belépjen a monetáris unióba. Olyan változások történek az Európai Unió, illetve az eurózóna körül, amelyek alapvető fordulatot követelnek az Európai Unió együttműködésében, az eurózóna irányításában, és Magyarországnak elemi érdeke, hogy ne szoruljon perifériára.
Balázs Péter volt EU-biztos és magyar külügyminiszter szerint ma az eurózóna óriási övezet nagyon keskeny külső peremmel. Ésszerű lenne, ha Magyarország Lengyelországgal és Csehországgal megpróbálna koordinált módon közeledni az euró övezethez. Így elkerülhetnék azt a veszélyt, hogy a EU-hoz később csatlakozottak közül valamelyik ország megelőzze őket.
Darvas Zsolt, a brüsszeli Bruegel Institute vezető kutatója véleménye szerint az euró bevezetése Magyarországon elsősorban politikai kérdés. Euróval és anélkül egyaránt sikeres lehet az ország.
Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági kutatási csoportvezetője hangsúlyozta, hogy a megfelelő időpontban és megfelelő gazdasági felkészültséggel érdemes csatlakozni. Rendkívül hasznos ebben a folyamatban a visegrádi összefogás. Alakosság számára aggályos lehet az egyszeri ársokk, a csatlakozást kísérő infláció.
Székely István Pál, az Európai Bizottság DG ECFIN igazgatója kiemelte minden olyan gazdaságpolitikai lépés, amely segít az euró bevezetésében, önmagában is kedvező az adott gazdaság számára. Ezért előnyös, ha az euró övezethez való csatlakozás, mint politikai cél felgyorsítja azokat a reformokat, amelyre az euró bevezetéséhez szükség van.
A nyitó előadást Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség államtitkára, miniszterhelyettes tartotta. Köszöntő és bevezető előadás: Vértes András, a GKI elnöke. Előadást tartottak: Surányi György, az MNB volt elnöke, Balázs Péter, volt EU-biztos és magyar külügyminiszter, Darvas Zsolt, a Bruegel Institute (Brüsszel) vezető kutatója, Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági kutatási csoportvezetője, Székely István Pál (az Európai Bizottság DG ECFIN igazgatója). Levezető elnök: Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese
Üzletemberek és menedzserek kerekasztal-beszélgetésének moderátora László Csaba, volt pénzügyminiszter. Résztvevők: Duronelly Péter, közgazdász, Raskó György agrárközgazdász, Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt. elnök-vezérigazgatója, Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója.
Kerekasztal-beszélgetés a pártok szakértőivel téma moderátora Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Résztvevők: DK - Bauer Tamás, közgazdász, Újhelyi István, EP – képviselő, Együtt - Pataki Márton elnökségi tag, LMP Heltai László, a gazdasági kabinet vezetője, Momentum - Iker Áron, szakértő, MSZP (Burány Sándor frakcióvezető-helyettes), PM Tordai Bence, szóvivő, Jobbik Varga-Damm Andrea, szakértő.
Zárszó: Akar László (a GKI igazgatóságának alelnöke)
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930