25 éves a GKI - az Euró bejövetele - Csepreghy Nándor, miniszterhelyettes ... 2.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:25 éves a GKI - az Euró bejövetele - Csepreghy Nándor, miniszterhelyettes ... 2.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/11/23 07:45

25 éves a GKI - az Euró bejövetele - Csepreghy Nándor, miniszterhelyettes ... 2.25 éves a GKI - az Euró bejövetele a magyarokhoz - Üzleti konferencia a GKI Gazdaságkutató Zrt. születésnapja alkalmából - 2017. november 22., Budapest Kongresszusi Központ.
A nyitó előadást Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes tartotta, aki hangsúlyozta, hogy Magyarországnak meg kell őriznie 2010 után visszanyert gazdasági és politikai cselekvőképességét. Adottságként kell elfogadni, hogy kis, nyitott országként Magyarország érdekelt a globális kereskedelem fejlődésében, ugyanakkor érvényre kell juttatni a nemzeti érdekeket is.
Meg kell találni a középutat. Sem a globalista, sem a protekcionista politika nem alkalmazható korlátok nélkül.
A kormánynak nemzeti érdekeken alakuló szuverén, cselekvőképes gazdaságpolitikát kell kialakítania, amely az Európai Unión belül garantálja, hogy az ország gazdasági teljesítőképessége hosszú távon és fenntartható módon nő, valamint a versenyképesség is erősödik. Vannak ugyan viták Brüsszellel, de Magyarország nincs az Európai Unió ellen. Érdekeltek vagyunk a jól működő, erős Unióban.
A versenyképes Európai Unióhoz erős nemzetállamokra van szükség, mindenkinek meg kell találnia azt a gazdaságpolitikai megoldást, ami leginkább illeszkedik a helyi sajátosságokhoz.
A gazdasági válságra, a migrációra, a terrorizmusra, az EU szomszédságában dúló konfliktusokra adott elégtelen válaszok kikezdték az unió alapját. Az EU 2007-ben a világ GDP-jének 30,3 százalékát adta, míg 2015-ben már csak 22,5 százalékát. A globális GDP 2015-ben 3,1 százalékkal, míg az EU-é 1,6 százalékkal nőtt. Még ma is a 2008-as világgazdasági válságot követő útkeresés időszakában vagyunk, a korábbi, alapvetően neoliberális eszmék mellett új gazdaságpolitikai irányok jelentek meg. Az új irányzatok megjelenését segítette, hogy bebizonyosodott, a neoliberális eszmék nem képesek hatékonyan kezelni saját rendszerük válságait.
A konferencián előadást tartottak: Surányi György, az MNB volt elnöke, Balázs Péter, volt EU-biztos és magyar külügyminiszter, Darvas Zsolt, a Bruegel Institute (Brüsszel) vezető kutatója, Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági kutatási csoportvezetője, Székely István Pál (az Európai Bizottság DG ECFIN igazgatója). Levezető elnök: Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese
Üzletemberek és menedzserek kerekasztal-beszélgetésének moderátora László Csaba, volt pénzügyminiszter. Résztvevők: Duronelly Péter, közgazdász, Raskó György agrárközgazdász, Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt. elnök-vezérigazgatója, Sinkó Ottó, a Videoton vezérigazgatója.
Kerekasztal-beszélgetés a pártok szakértőivel téma moderátora Molnár László, a GKI vezérigazgatója. Résztvevők: DK - Bauer Tamás, közgazdász, Újhelyi István, EP – képviselő, Együtt - Pataki Márton elnökségi tag, LMP Heltai László, a gazdasági kabinet vezetője, Momentum - Iker Áron, szakértő, MSZP (Burány Sándor frakcióvezető-helyettes), PM Tordai Bence, szóvivő, Jobbik Varga-Damm Andrea, szakértő.
Zárszó: Akar László, a GKI igazgatóságának alelnöke.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031