71. Művészeti Aukció - BÁV - A város peremén ... 2.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:71. Művészeti Aukció - BÁV - A város peremén ... 2.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/11/17 09:15

71. Művészeti Aukció - BÁV - A város peremén ... 2.430 millió forintos forgalom és rekord leütések - 48 millió forintért kelt el Gulácsy Víziója az őszi, kétnapos BÁV aukción, amelyet teltházas közönség előtt tartottak november 14-15-én, a MOM Kulturális Központban.
Rekordszámú közönséget vonzottak és nagyon jól mentek a festmények a BÁV őszi aukcióján, ami nem meglepő, hiszen az aukció számos művészettörténeti ritkaságot vonultatott fel. A legmagasabb eladási árat Gulácsy Lajos egyik főműve, a Vízió érte el 48 millió forinttal. Ezt követte Rippl-Rónai József kedvelt kukoricás korszakából származó, Aratók című képe 45,6 millió forinttal. Szinyei Merse Pál müncheni korszakának most felfedezett túlélője, a Facsoport mezőn című alkotás 36 millió forintért, Egry József Vitorlaigazítója pedig 24 millió forintért kelt el.
Sokan licitáltak Aba-Novák Vilmos több mint 50 évig lappangó Almaszedő gyerekek című festményére is, amely végül 15,6 millió forintért talált gazdára. Tornai Gyula, az orientalista festészet mesterének főműve 13,2 millió forintért, Iványi Grünwald Béla régóta keresett Villa Borghese-je 4,3 millióért, míg a Vonat az éjszakában című gyönyörű expresszív alkotása 6 millió forintot ért. Hincz Gyula titkos szerelmi viszonyából származó nagyméretű festménye szintén nagyon népszerű volt a gyűjtők körében, és hosszas licit után végül 6,6 millió forintért adták el.
Az árverés jótékonysági tétele is egy Hincz-alkotás volt, a festmény bevételét, 480 ezer forintot a BÁV a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány támogatására ajánlotta fel.
Nem csak a festmények között találhattak ritkaságokat a művészeti aukció második napján. A műtárgykollekcióban szerepelt például egy egyedülálló vadászkürt, amelyet Kállay Gergely alispánnak készített a kor leghíresebb rézmetszője, és egyben leghírhedtebb pénzhamisítója, Horogh Dávid, aki éppen börtönbüntetését töltötte ekkor. Az időközben levédett alkotás 960 ezer forintért került új gyűjteménybe.
Óriási nemzetközi érdeklődés kísérte a pazar szecessziós üveganyagot: a Gallé, Daum és Tiffany vázák közül számos darab többszörös áron, millió forint fölött kelt el. A Zsolnay-kerámiák között is a szecessziós darabok voltak a legnépszerűbbek, a legmagasabb eladási árat mégis egy japán fametszetek ihlette grés virágtartó érte el, 2,4 millió forinttal.
Az aukció legnagyobb áremelkedését egy cseh porcelán kiöntő garnitúra váltotta ki, amelyet tizenegyszeres áron adtak el. Az árverés legnagyobb licitharca mégis három buddha szobor körül alakult ki, ezek közül egy Maitréja 2 millió forintot ért új tulajdonosának Az aukció szenzációjának számító Esterházy párbajkardok 2,6 millióért cseréltek gazdát.
Az ékszernap leütéseit a karácsonyi és eljegyzési szezon határozta meg. A 266 kikiálltási tételből különösen népszerűek voltak a magyar piacon viszonylag ritkának számító, nagyobb brillekkel díszített szoliter gyűrűk, amelyek jellemzően millió forint körüli leütéseket értek el. Az árverés legmagasabb eladási árát egy 2 karátos briliánssal díszített gyűrű tudhatta magáénak 4,1 millió forinttal. Népszerűek voltak a drágaköves nyakékek is, egy összesen 8,5 karátnyi, 87 briliánssal ékített, modern darabnak 3,1 millió forintért örülhetett az új tulajdonosa. Az ékszernap sztárja az egyik legkülönlegesebb drágakő, a gyöngy volt. Nagyon jól szerepeltek a fehér, tenyésztett gyöngysorok és fülbevalók is, de a tahiti gyöngyös ékszerek iránt is érezhetően megnőtt az érdeklődés. Egy pazar, nagyméretű és kifogástalan színárnyalatú tahiti gyöngysor 1,4 millió forintért kelt el.
A műtárgyak között az art deco asztali ezüstökre licitáltak a legtöbben, a nap legnagyobb meglepetése két kínai ötvösremek volt: egy sárkányokkal díszített ezüst shaker több mint ötszörös áron, 780 ezer forintért, egy asztali teafőző pedig négyszeres áron, 960 ezer forintért talált gazdára. Az ezüst műtárgyak közül a legmagasabb eladási árat egy lőcsei empire boroskanna érte el, 1,56 millió forinttal.
Az őszi-téli aukciós szezon még számos meglepetést tartogat a BÁV-nál, hiszen december 4-5-én, a Karácsonyi aukción ékszerekre és műtárgyakra licitálhatnak, december 19-én kortárs festmények kerülnek kalapács alá. A BÁV ékszerei között már online is válogathat a bavekszer.hu honlapon.
A nagy érdeklődéssel fogadott eseményen a MOM Kulturális Központban sok ismert személyiséggel és a BÁV vezérkarával, szakértőivel is találkozhattunk. Az árverést Gundel Takács Gábor, az ismert újságíró, műsorvezető, sportriporter, kommentátor vezette.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031