Európai Polgár díjat kapott Széll Tamás séf - Laudáció - Lévai Anikó, asszony ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Európai Polgár díjat kapott Széll Tamás séf - Laudáció - Lévai Anikó, asszony ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/09/15 21:45

Európai Polgár díjat kapott Széll Tamás séf - Laudáció - Lévai Anikó, asszony ... 3.Európai Polgár Díjat vehetett át Széll Tamást, a Bocuse d'Or szakácsverseny Európai döntőjének győztese, a világdöntő negyedik helyezettje az Európai Parlament (EP) Tájékoztatási Irodájában Budapesten.
A díjat a felterjesztő, Schöpflin Gyögy Európai Parlamenti képviselő adta át Széll Tamás séfnek. A díjazottat Lévai Anikó asszony, a Magyar Konyha szerkesztő bizottságának elnöke és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke méltatta.
Lévai Anikó, a Magyar Konyha magazin szerkesztőbizottságának elnöke laudációjában Széll Tamást Magyarország első számú séfjének nevezte, hiszen ő az első Magyarországon, aki a szakácsok közül sztár lett.
Széll Tamás jól is viseli ezt a sztárságot. Bár határozott, néha öntörvényű személyiség, egy kedves mosolya mindig akad. Ma már sok jó séfünk van Magyarországon, de a jók közül is a legjobb Széll Tamás. Titka talán a természetesség, és hogy nem misztifikálja túl egyébként hallatlan tudását és kreativitását - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök felesége.
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke emlékezett, hogy Széll Tamás 14 évesen jelent meg a Kempinski konyháján, ahová csak a legnagyobb tehetségek jutottak be és mára alkotó, meghatározó részese a magyar gasztro forradalomnak, melynek lényege, hogy a magyar konyha ismét a magyar kultúra részévé váljon.
Hamvas Zoltán emlékeztetett arra, hogy az első magyar Michelin-csillagra 15 évet kellett várni, a második Michelin-csillag elnyerésében már Széll Tamásnak is komoly szerepe volt. Ő azonban arra is képes volt, hogy a világ legrangosabb szakácsversenyén, a Bocuse d'Oron első nekifutásra döntős legyen, majd legutóbb Európa-bajnok és a világdöntő negyedik helyezettje, különdíjasa lett.
Az Európai Polgár Díjat a felterjesztő, Schöpflin György EP-képviselő adta át Széll Tamásnak. Beszédében kiemelte, hogy a díjazott is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar konyha ma már ott van a világ gasztronómiai térképén.
Széll Tamás köszönetet mondott a díjért és elmondta, egyszer sem jutott eszébe, hogy az elismerésért teszi. A séfekben ugyanakkor lakozik egy egészséges becsvágy, így a visszacsatolás mindig fontos számunkra.
Az Európai Parlament által 2008-ban alapított elismerését olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. A díjra EP-képviselők jelölhetnek magánszemélyeket és szervezeteket. A jelöléseket ugyancsak képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az EP elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról.
A díjazottak a saját országukban rendezett ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben Brüsszelben rendezendő díjátadóra is.
Részt vett az ünnepélyes díjátadón Erdős Norbert, Európai Parlamenti Képviselő, dr. Páczay György, Európai Parlament, szakmai tanácsadó. A díjátadót vezette Lővei Andrea a Tájékoztatási Iroda vezetője.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031