Reformáció 500 Emlékév megnyitó ... 9.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Reformáció 500 Emlékév megnyitó ... 9.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/01/07 18:45

Reformáció 500 Emlékév megnyitó ... 9.Ünnepélyes megnyitó a reformáció 500. évfordulója alkalmából - A rendezvényt Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg ünnepi beszédével.
Luther Márton megértette, hogy a Szentírás ismerete nem a beavatottak privilégiuma. A reformáció időszakában a korszak nagyjai ráeszméltek, nem csak jogaikat, hanem kötelességeiket is szem előtt kell tartani. Egy alapvetően erkölcsi válságban gyökerező, sokféle – identitásbeli, kulturális, demográfiai, gazdasági, társadalmi és politikai – kihívásokkal szembesített Európában a reformáció erkölcsi forradalmára napjainkban visszatekinteni reményt nyújt mindannyiunknak. Reményt jelent arra, hogy Isten teremtményeiként mindig képesek vagyunk a megújulva történő megmaradásra, hogy ismét olyan nemzetépítő államot alkothatunk magunknak, amely az anyanyelvünk mellett képes oltalmat és védelmet nyújtani minden magyar embernek. Reményt ad arra is, hogy a magyarok a XXI. században újra megtanulhatnak Isten előtt lehajtott fővel, de a világ nemzetei között a tőle kapott méltósággal járni, valamint arra, hogy az Írás örök igazságaiba kapaszkodva az elkövetkező 500 évben is meg fognak maradni ….
A magyar reformáció időszakában a kor legfelelősebben gondolkodó arisztokratái és fejedelmei megértették, hogy a hatalom nem csupán jogokat ad nekik, hanem felelősséget is ruház rájuk. Így jöhettek létre a magyar szellem végvárai, a kollégiumok Debrecenben, Sárospatakon, Pápán, Gyulafehérváron vagy Nagyenyeden. A reformáció teremtette erkölcsi és szellemi megújulás jegyében számos tehetséges magyar fiatal jutott ki nyugat-európai egyetemekre, hogy aztán hazajőve szellemi támogatói legyenek az ellenséges nagyhatalmak szorításában is élni és megújulni akaró nemzetnek. Luther Márton Ágoston-rendi német szerzetes, teológus – a hagyomány szerint – 1517. október 31-én függesztette ki az egyházi megújulást követelő reformtéziseit a wittenbergi vártemplom kapujára, ettől a naptól számítjuk a reformáció kezdetét, a napot a Reformáció emléknapjaként ünnepeljük. A reformáció emlékévében csaknem négyszáz programot szerveznek szerte a Kárpát-medencében.
A reformáció egyszerre hálaadás és kritikus szembenézés önmagunkkal - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (EMMI) a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév központi megnyitóján január 6-án, a Művészetek Palotájában.
A Wittenbergből 500 évvel ezelőtt indult reformációra emlékezve, hálát adhatunk, köszönetet mondhatunk mindazért, amit a szakadások ellenére ennek a világméretűvé nőtt megújulási mozgalomnak köszönhetünk: erősödő hitet, Isten iránti közvetlen bizalmat, nemzeti nyelvet, kulturális és gazdasági erőt, megújult tudományt.
Az ünnepi eseményen részt vett dr. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.
Az est moderátorai: Gundel Takács Gábor és Bényi Ildikó.
Program: Ünnepi nyitó gondolatok: BALOG ZOLTÁN, az emberi erőforrások minisztere. Improvizáció az Erős vár a mi Istenünk korál dallamára – Fassang László - J. S. BACH: Ein feste Burg ist unser Gott – részletek. Lutheránia Énekkar, Budapesti Vonósok, vezényel Dr. Kamp Salamon. MENDELSSOHN-BARTHOLDY: V. („Reformáció”) szimfónia IV. tétel. Nemzeti Filharmonikusok, vezényel: Medveczky Ádám. KÖZÖS ÉNEKLÉS: Te benned bíztunk eleitől fogva (90. zsoltár 1. verse). Akadályok nélkül – Kontakt tánc: Győri Zsófia és Kulcsár Tamás. (Immánuel Otthon és Iskola – Debrecen). KODÁLY: a 121. genfi zsoltár (Szemem a hegyekre vetem) Baptisták Központi Énekkara, vezényel: Oláh Gábor. REMÉNYIK SÁNDOR: Templom és iskola – Mécs Károly, a Nemzet Művésze. GÁRDONYI ZOLTÁN: Az Isten emberének imádsága (90. zsoltár: Uram, te voltál nékünk hajlékunk) Debreceni Református Kollégium Kántusa és a Psalterium Hungaricum Kórus, vezényel: Berkesi Sándor, orgonán közreműködik: Tóka Ágoston. LACKFI JÁNOS – RICHLY ZSOLT – GRYLLUS DÁNIEL: Luther (animációs film – részlet). HÄNDEL – VÁRKONYI: MESSIÁS.MA – részlet. „Mint tiszta szívű pásztor” duett. Várkonyi Mátyás, Malek Andrea, Karácsony James, Budapesti Vonósok. KOCSIS ISTVÁN: Árva Bethlen Kata színdarab – részlet. Kökényessy Ági, rendezte Pozsgai Zsolt. KÖZÖS ÉNEKLÉS : Mint a szép híves patakra (42. zsoltár 1. és 7. verse). ÜNNEPI BESZÉD: KÖVÉR LÁSZLÓ, az Országgyűlés elnöke a reformáció emlékév megnyitása
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2017 Október »«
2017 Október
HKSzeCsPSzoV
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031