Sorvadó szakszervezetek: meg tud-e újulni a társadalmi érdekérvényesítés? -Másrészről a KlubrádióbanVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Sorvadó szakszervezetek: meg tud-e újulni a társadalmi érdekérvényesítés? -Másrészről a Klubrádióban
Forrás: Klubrádió, 2023/05/29 14:45

Sorvadó szakszervezetek: meg tud-e újulni a társadalmi érdekérvényesítés? -Másrészről a KlubrádióbanHa egy normális európai országban egy kormány olyan szinten taposná a munkáltatói jogokat és olyan mértékben szorítaná ki a diskurzusból a munkások és az alkalmazottak érdekvédelmét és érdekvédelmi szervezeteit, mint azt Magyarországon teszi, úgy egy erős szakszervezeti mozgalom már régen elsöpörte volna e kormányt. Ezzel szemben ma a magyar kormányzat gátlástalanul bármit megenged magának és még a nemzetközi visszhangokkal sem foglalkozik. A Szociális Jogok Európai Bizottsága idei jelentésében megállapította, hogy több pontban is sérülnek a munkavállalói jogok Magyarországon. A magyar szakszervezetek szövetségének elnöke ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "a rabszolga-törvény egészen elképesztő, a munkáltatók számára lehetővé teszi a 12 hónapot meghaladó tartamú munkaidőkeret alkalmazását, a pihenéshez való jogot szinte eltörölve".
Az elmúlt 13 évben számtalan olyan intézkedés született, ami gyakorlatilag kiiktatta a munkás, és alkalmazotti-érdekképviseletet. Amit a pedagógusokkal művel jelenleg a kormány csak egy példa a sok közül. A kérdés az, hogy ez miért alakult így ki, vajon miért ilyen gyenge a szakszervezeti érdekképviselet? Vagy pedig a szakszervezet egy elavult koncepció, aminek egy merőben új formáját kellene kitalálni a valós társadalmi érdekérvényesítéshez? Erről beszélt Rózsa Péter szakértő vendégeivel a Másrészről 2023. május 25-i adásában.
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Somfai Péter
Vendégek:
-Székely Tamás, a VDSZ elnöke
-Dr. Bartha Eszter, az ELTE BTK Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszékének habitált egyetemi docense
Hangtechnikus: Horváth Ádám
Operatőr-vágó: Lantos Dániel
Tartsanak velünk jövő héten is!
-új rész: csütörtök 19:00
-ismétlés: szombat 07:00
Ez a műsor is a hallgatók támogatásával jött létre. Köszönjük!
Honlapunk - cikkekkel, hírekkel, műsorarchívummal és élő adással: https://klubradio.hu
Iratkozzon fel a csatornánkra: https://bit.ly/KlubradioYouTube
Lájkoljon minket a Facebookon: https://www.facebook.com/klubradio
Kövessen minket az Instagramon: https://www.instagram.com/klubradio/
A Klubrádió élő adása a YouTube-on: https://youtube.com/c/klubradiotv/liveAz objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2023 Október »«
2023 Október
HKSzeCsPSzoV
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031