Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek - Káel Csaba - Ünnepi ajándék ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek - Káel Csaba - Ünnepi ajándék ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2021/12/03 09:45

Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek - Káel Csaba - Ünnepi ajándék ... 3.A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek amely egyedülálló összművészeti eseménysorozat. Bár a pandémia miatt csak a digitális térben valósulhatott meg, hatalmas figyelem övezte világszerte, és már az első fesztivál programja bizonyította, hogy rendkívüli koprodukciókra, ősbemutatókra, kifejezetten a fesztivál kedvéért létrejövő vadonatúj előadásokra, különleges koncertekre számíthatnak a nézők: ez 2022-ben is a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek védjegye - mondta a beharangozó sajtótájékoztatón Káel Csaba a fesztivált szervező Müpa vezérigazgatója december 1-én.
A fesztiválprogram minden évben bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.
A programsorozat célja, hogy hazai és európai partnerintézményekkel együttműködve a következő években még vonzóbb célponttá tegye Magyarországot a nemzetközi kulturális turizmus számára.
Hazai és nemzetközi művészeti élet sztárjai, kivételes formációk, várva várt premierek
A fesztivál keretében láthatja először a hazai közönség Eötvös Péter a Berlini Staatsoper felkérésére írt, Sleepless című operáját, Frenák Pál Kossuth-díjas koreográfus és társulata egy legendás Bartók-mű, A csodálatos mandarin feldolgozására készül, a Bartók Tavasz keretében mutatja be rendkívüli térélményt nyújtó, Ima című előadását a Recirquel és Boban Marković zenekara pedig a Székesfehérvári Balett Színházzal közös produkcióval lepi meg a hazai nézőket.
David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal kiegészülve zseniális Beethoven-műsorral örvendezteti meg a közönséget, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra Bach h-moll miséjével érkezik, míg a világhírű Batsheva Dance Company Ohad Naharin három fantasztikus koreográfiáját hozza el Budapestre.
A Magyar Állami Népi Együttes húsvét ünnepéhez illeszkedő táncjátéka a különböző felekezetek liturgiájára éppúgy támaszkodik, mint a Kárpát-medence egymástól távol eső vidékeinek ősi, paraszti népszokásaira és énekeire.
Julia Fischer hegedűművész a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin zenekarával lép a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára, a 2019-ben az év énekesének választott kontratenor, Anthony Roth Costanzo áriaesttel bűvöli majd el a fesztiválközönséget, a fél évszázada működő, világhírű belga együttes, a Collegium Vocale Gent és alapító karmestere, Philippe Herreweghe pedig a Zeneakadémián ad koncertet a fesztivál keretében.
Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel a Bartók Tavasz részeként nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről a Szépművészeti Múzeumban, április 7-én pedig egy rendkívül aktuális témát érintő nemzetközi tárlattal, a Kényszerű trópusok: Az átmenetiség világállapotai című kiállítással csatlakozik a fesztiválprogramhoz a Ludwig Múzeum.
A most bejelentett fellépőket további világsztárok és produkciók követik majd: 2022-ben ugyanis a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos léptékűvé válik, Budapest mellett több magyar nagyváros, köztük Győr, Debrecen és Miskolc telik meg izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekkel a programsorozat keretében, de együtteseik közreműködésével az országos fesztiválprogramhoz csatlakozik többek közt Pécs és Szeged is. A fesztivál folyamatosan bővülő programjára a jegyek 2021. december 1-jétől már kaphatók!
A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek a Müpa szervezésében valósul meg.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930