Húsz éves a Nemzeti Táncszínház - Társulatért díjat kapott Gál Éva ... 11.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Húsz éves a Nemzeti Táncszínház - Társulatért díjat kapott Gál Éva ... 11.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2021/12/02 09:45

Húsz éves a Nemzeti Táncszínház - Társulatért díjat kapott Gál Éva ... 11.Kerek évfordulóhoz érkezett a hazai táncművészet otthona. A húszéves fennállás apropóján nem csupán kiemelt előadások várják a közönséget, hanem jubileumi könyv, televíziós filmpremier, szakmai díj és sok más meglepetés készül a születésnapra, ami mindent összevetve inkább egy korlenyomat, művészeti sorozat, melynek témája a magyar táncművészet - egy modern intézmény szemével. Műsorvezető: Stohl Luca.
A magyar táncművészet két évtizedét egy egész évadon át ünnepli a Táncszínház: a jubileumi események alkalmával szinte mindenki szerephez jut, aki 2001. december elseje óta részese a Nemzeti Táncszínház életének.
Az eseményen Táncművészetért díjat adott át Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója Török Jolánnak a Táncszínház alapító igazgatójának. Társulatért díjat kapott Gál Éva.
Az ünneplés december elsején, az alapítás szimbolikus napján indult, így ezen a napon lehet kézbe venni a Nemzeti Táncszínház jubileumi művészeti albumát. A kiadvány önmagában művészeti termék, amit a műfaj, azaz a táncművészet előtti méltó tisztelgésnek szántak a készítők, csodálatos fotóanyagokkal, érdekes interjúkkal, ismertetőkkel fűszerezve. A művészeti albumot bemutatták: Kotsis Ágota és Hajnal Ágnes.
Ezen a napon nem csupán a nyomtatott, de a mozgóképes kordokumentumok sora is bővül: A tánc nyelvén beszélünk címmel kerül elsőként sugárzásra az M5 televíziós csatornán az a dokumentumfilm, amely a Nemzeti Táncszínház falai között készült a hazai táncegyüttesek közreműködésével, a Táncszínház szellemiségét meghatározó szakemberek tolmácsolásában. A film az alkotók szándéka szerint a könyvhöz hasonlóan főhajtás a hazai táncművészet és táncművészek előtt. Az eseményen köszöntőt mondott Kiss János Kossuth-díjas magyar balettművész, balettigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.és Delbó Balázs, magyar balett-táncos, táncművész, koreográfus.
A tánc nyelvén beszélünk - című dokumentumfilm a televíziós premier után a Nemzeti Táncszínházban is rendszeresen látható lesz az évfordulós évad idején: a filmvetítés mellett kulisszajáráson is részt vehet majd a közönség a Millenárison lévő gyönyörű épületben, egy-egy neves táncművész kíséretében.
A Nemzeti Táncszínház természetesen nem marad ünnepi előadás nélkül. Nem is egy, hanem havi egy NTSZ 20 program kerül műsorra. Ezeken az estéken több társulat lép majd egymás után színpadra, és olyan előadásokat láthat majd a közönség, amelyek kapcsolódnak az intézményhez, hozzájárultak annak sikeréhez. Így jön majd létre például a Táncra fel!, az Össztánc, a Mindenünk a tánc, Szabad egy táncra és Let's Dance című program, amelyeket ebben a formájukban csak egy este láthat majd a közönség.
A nagyközönség számára készülő és futó, egészen 2022. áprilisig tartó programsorozat mellett a Nemzeti Táncszínház vezetése külön figyelmet fordít mindazokra, akik részesei a hazai táncszakmai közösségnek.
A december 1-i sajtótájékoztatón került átadásra az a szakmai díj, amit a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Ertl Péter a húszéves évfordulóra alapított. A Táncszínházért Nagydíjat elsőként a színházért folytatott munka elismeréseként Török Jolán vehette át.
Nem csak egy nap, nem csak egy esemény. Hat hónap, sok-sok különleges élmény. Ez tehát az NTSZ 20, ami mindent összevetve nem csupán egy rangos hazai intézmény, hanem a teljes hazai táncművészet ünnepségsorozata lesz - a Nemzeti Táncszínház szervezésében.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031