Zenélő Budapest 2021 - Götz Nándor, művészeti vezetőVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Zenélő Budapest 2021 - Götz Nándor, művészeti vezető
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2021/07/01 17:45

Zenélő Budapest 2021 - Götz Nándor, művészeti vezetőIdén a hetedik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest július 1-jén jelentették be Budapesten a Széllkapu teraszán megrendezett sajtótájékoztatón. A 2015-ben útjára indult koncertsorozat mára nagy népszerszerűségnek örvend, az évek során a Zenélő Budapest a főváros nyári életének elengedhetetlen részévé vált. Az ötletgazda: Götz Béla, Jászai Mari-díjas magyar díszlettervező, egyetemi tanár.
Götz Nándor klarinét- szaxofonművész, zeneszerző, művészeti vezető elmondta, hogy az idei évadban közel 350 ingyenes koncerttel készülnek, melyeken minden korosztályt megszólítanak gyerek-, ifjúsági-, klasszikus-, népzenei- és jazz műsoraikkal, valamint saját tervezésű közösségi hangszereik interaktív programjával.
Az egyes helyszínek műsora tökéletesen illeszkedik majd az adott építészeti remekművek múltjához és jelenéhez - mondta az EMMI kulturális államtitkára, Fekete Péter. Majd hozzátette, a zenének és az építészetnek különös kapcsolata van. Az építészet tulajdonképpen kővé vált zene. A zene hatására megmozdulnak a kövek, mi pedig amíg hallgatjuk a megkomponált zenét, lerakjuk terheinket …
A Zenélő Budapest július 1. és augusztus 29. között Budapest 13 kultikus szabadtéri helyszínén jelentkezik koncertjeivel. Az ingyenes programsorozat a világon egyedülálló módon kelti életre a főváros történelmi, kulturális múltját és jelenét – a hét minden napján világszínvonalú produkciókkal várják a közönséget a zenészek.
A Szépművészeti Múzeum, a Műcsarnok, a Nemzeti Múzeum oszlopcsarnokai, a Bazilika előtti harangállvány, a Várkert Bazár több pontja, a Margitszigeti Zenélő Kút és a nemrégiben gyönyörűen felújított Orczy-park adnak helyet izgalmas előadásaiknak.
A magyar romantika operái, rokokó női vonósnégyes, szaxofon együttes, harangjáték, klasszikusok jazz feldolgozásban, huszárruhás rézfúvósok, erdélyi népzenei együttes és összművészeti performanszok tekinthetők meg 20 perces minikoncertjeiken, az idei évadban 350 alkalommal.
A tavalyi évad hagyományát folytatva hosszútávú, értékteremtő elemmel is kiegészül a koncertsorozat. Götz Nándor, művészeti vezető különleges közösségi hangszereket tervezett, amelyek interaktív kiállítás formájában láthatók és próbálhatók ki. Idén újabb eszközökkel bővül a paletta, melyek ezúttal a zenei felfedezés, a játékosság és a mozgás együttes kalandjára hívják a családokat és minden érdeklődőt pénteken, szombaton és vasárnaponként. A Millenáris Parkban, Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszán és az Orczy-parkban tervezett eseményeken a Zenélő Budapest muzsikusai koncertet is adnak a speciálisan erre a célra épített hangszerekkel, ahova közreműködőként is várják a közönséget.
A nyár folyamán heti két alkalommal várják a legfiatalabb korosztályt mesés gyerekkoncertjeikre a Millenáris Park és Orczy-park varázslatos környezetében, ahol olyan nagyszerű előadók játszanak zenés meseszínházat, mint a Klárisok, Bergengóc Zenegóc, Tibus és a Hintalók. Emellett Götz Nándor művészeti vezető és Lénárt András bábművész rendezésében egy újonnan születő produkció is bemutatásra kerül, mely a népzene, néptánc és népi bábművészet elemeit ötvözi.
Júliusban négy tehetséges fiatal könnyűzenei együttes mutatkozik be a Várkert Bazár Szárazárok színpadán, a régi Ifipark emlékét felidézve. A Zenélő Budapest célkitűzése minden korosztály megszólítása, ennek egyik legfontosabb eleme az ifjúság kulturális terének bővítése a felnőtté válás küszöbén. Fellépnek az Woodstock Barbie, Pardon ME!, GranCanada és a Feed the Mogul zenekarok.
Már szinte hagyománnyá vált a Zenélő Budapest Hegyvidéki Kulturális Szalonba visszatérő csütörtöki jazz sorozata. A swingkorszak gyöngyszemei: a fellépő művészek színvonala garantálja a sikert, ami a műfajnak leginkább kedvelt irányzatát idézi: az örökzöld dallamok gondtalan, lelkesítő korszakát, idén 9 alkalommal. A fellépők között szerepel többek közt Fritz József, Lakatos Szoszó Sándor, ifj. Egri József és Pocsai Krisztina.
Budapest egyik legszebb helyszínén, a Várkert Bazár Öntőház udvarán idén négy alkalommal – vasárnap délelőttönként olyan világhírű vendégek működnek közre, mint Várjon Dénes és Simon Izabella, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, a Muzsikás együttes, valamint a Modern Art Orchestra.
A sajtóeseményen részt vett Szentirmai-Zöld Máté, a Millenáris Park projektigazgatója és Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettes asszonya.
A hangversenysorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósul meg.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930