A turul múltja, jelene és jövője - Kerekasztal-beszélgetésVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:A turul múltja, jelene és jövője - Kerekasztal-beszélgetés
Forrás: Momentum Mozgalom, 2021/04/24 09:15

A turul múltja, jelene és jövője - Kerekasztal-beszélgetésA januárban bemutatott hiánypótló dokumentumfilm, A gyilkosok emlékműve, betekintést engedett a XII. kerületi Turul szobor és a helyi nyilasok történetébe. Megdöbbentő, még soha nem látott interjú részleteket tárt elénk, neves szakértők szólaltak meg benne, rávilágított arra az ellentmondásra, ami magát a szobrot körülveszi, és ami a szörnyűségekre való emlékezést gátolhatja.
A szörnyűségnek, ami a XII. kerületben 1944-1945-ben történtek a nyilasok által, minket a hegyvidéki Momentum tagjait is megdöbbentették. Hosszú beszélgetéseink során arra jutottunk, hogy erről a tragédiáról, mely kibeszéletlenül, feldolgozatlanul mérgezi a kerület szívét még beszélnünk kell. Dolgunk van vele.
Első lépésként kerekasztal beszélgetést szerveztünk, ahol vendégeink voltak:
György Péter, az ELTE Művészetelméleti- és Médiakutatási Intézetének oktató-kutatója, Ungváry Krisztián, történész és Ács Dániel, A gyilkosok emlékműve című film rendezője.
A beszélgetés során vendégeink megpróbálják körbejárni a turul szobor kapcsán történteket, a beszélgetés fő célja azonban a feszültségek feloldására, a múlt feldolgozására és a szobor jövőjére vonatkozóan megfogalmazni ajánlásokat.
Egy rettenetes trauma feldolgozásának egy állomása ez a beszélgetés, mely reméljük előrevisz és közelebb hoz minket ahhoz, hogy konkrét cselekedeteken keresztül feldolgozzuk, majd elfogadjuk a múltat.
A beszélgetést moderátora: Szabó-Szontágh Lúcia.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930