III. Orosz Zenei Fesztivál ... 9.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:III. Orosz Zenei Fesztivál ... 9.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2020/10/16 17:45

III. Orosz Zenei Fesztivál ... 9.A Zene Világnapján október 1-én kezdődött a III. Orosz Zenei Fesztivál, amely október 9-éig tartott. A megnyitó a zene szentélyében, a Zeneakadémián volt, ahol a 180 évvel ezelőtt született orosz romantika nagymestere, Csajkovszkij előtt tisztelegtek.
A fesztivál alapító-művészeti vezetője Szabó Marcell zongoraművész olyan ízelítőt állított össze a jövő évi (2021), a Csajkovszkij évfordulót középpontba helyező fesztivál műsorából, művészeiből, amely bemutatta az orosz zeneszerző rendkívül színes zenei világát. A nyitókoncerten Csajkovszkij legismertebb dallamai csendültek fel különböző formációkban olyan művészek részvételével, mint Kállai Ernő (hegedű), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Pregun Tamás (zongora), Balogh Ádám (zongora), Mészáros Zsolt Máté (orgona) és az alapító Szabó Marcell (zongora). A fesztivál eseményei minden helyszínen a lehetséges telt házzal zajlottak, a szervezők minden várakozását felülmúlta a közönség érdeklődése, amely a járványveszély ellenére nem csappant, a nyitókoncert előtt 3 nappal már minden jegy elkelt.
A fesztiválhoz új helyszínként csatlakozott a Tihanyi Bencés Apátság, amelynek atmoszférája új keretet adott a felcsendülő műveknek. Tihanyt és az apátságot számos történelmi tény köti az orosz kultúrához. I. András király – akinek nyughelye a templom királyi kriptájában található - a Kijevi Ruszban nevelkedett, és innen érkezett haza 1046-ban feleségével Anasztáziával, Szent Vlagyimir nagyfejedelem unokájával, többek között papok és szerzetesek kíséretében. A tihanyi "Petra" nevű barlangmonostor, amelyet a helyiek Oroszkőnek is neveznek orosz szerzetesek monostora volt egészen a 14. századig. A hely védőszentje Myrai Szent Miklós püspök volt, aki a Tihanyi Bencés Apátság mai címerében is szerepel. A királyi kriptában évente több alkalommal is ünnepel Szent Liturgiát a Balaton-felvidéken élő orosz közösség. A Tihanyi Bencés Apátság és az Orosz Zenei Fesztivál rendezői között öt éves együttműködési megállapodás született.
A fesztivál kiemelt partnere az Orosz Kulturális Központ amely az egyik legkedveltebb helyszín minden évben. Az idei szűkre szabott programok között Csajkovszkij dalokat és operarészleteket hallhattunk Vámosi Katalin, Benabdullah Yaris, Tarnai Dávid és Bárkányi -Horváth Éva (zongora) közreműködésével.
De a gyerekekről, fiatalokról sem feledkeztek meg: az Orosz Kulturális Központban immár hagyományosan - Rajzoljunk, meséljünk, zenéljünk! címmel - gyermekrajz verseny-pályázatot hirdettek. A beküldött rajzok bemutatásra kerültek a gyerekkoncerten. Lukácsházi Győző a fesztivál legendás alakja és visszatérő vendége pedig beavatta a fiatal résztvevőket Muszorgszkij: Egy kiállítás képei c. művének titkaiban. A részvétel ingyenes volt, csak regisztrálni kellett.
Az Országos Idegennyelvű Könyvtár is új színfoltja a III. Orosz Zenei Fesztiválnak, ahol az Operaház művészeinek dalestjére került sor, Vámosi Katalin, Tarnai Dávid és Benabdallah Yanis operaénekesek, és Bárkányi-Horváth Éva (zongora) közreműködésével. A koncert végén a könyvtár szakmai vezetői bemutatták az épület részeit, működését. A kulturális séta végén Csajkovszkij életével, műveivel kapcsolatos relikviákat tekinthetett meg a hallgatóság.
A rendezvény végén öt éves együttműködési megállapodást írt alá az Orosz Zenei Fesztivál igazgatója Dobos Ibolya és az Országos Idegennyelvű Könyvtár főigazgatója Dr. Papp Anna Mária az orosz és magyar kultúra bemutatására.
Az Orosz Zenei Fesztivál két koncertjét a Zeneakadémiáról és a Tihanyi Bencés Apátságból élőben is közvetítették, így a helyszínen jelen levő nézőkön kívül további több száz ember követhette a hangversenyeket.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930