Déryné Program - Fekete Péter, államtitkár - EMMI ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Déryné Program - Fekete Péter, államtitkár - EMMI ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2020/03/09 16:15

Déryné Program - Fekete Péter, államtitkár - EMMI ... 3.A Déryné Program elsődleges célja a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre, azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott.
A Déryné Programról, a Magyar Nemzeti Színházban 2020. március 9-én sajtótájékoztón számoltak be, ahol információt kaptunk a program indulásáról, felépítéséről, részleteiről.
A rendezvényen megszólalt Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Kis Domonkos Márk a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. igazgatója, Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője, Márta István a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, Nagy Gábor a Soltis Lajos Színház igazgatója, és Csengei Ágota a KKOSZ elnökségének tagja.
Megtudtuk, hogy a Déryné Program négy alprogramból áll. Az Országjárás alprogramba való jelentkezést két irányból várjuk, egyrészt azoktól az intézményektől, játszóhelyektől, amelyek minőségi színházi előadásokat szándékoznak műsorra tűzni, másrészt az alkotói oldal részéről, ahonnan előadás ajánlatokat várunk. A
program anyagi források biztosításával és koordinációs szerepével ezen igények összefésülését végzi, az általa felállított szempontrendszer alapján.
A Barangoló alprogram célja, hogy lehetőséget és szakmai támogatást nyújtson pályakezdő, fiatal csoportoknak és kőszínházi struktúrán kívüli művészi társulatoknak ötleteik megvalósításához. Az alkotóközösségek helyzetbe hozása finanszírozással és mentorprogrammal történik, lehetőséget teremtve a résztvevők számára a nevük és a munkájuk szélesebb körben való megismertetésére.
A Nyári vándorszínház alprogram felépítését kettős vonulat alkotja. Előtérbe kerül az alig néhány száz lelkes települések elérése, ezekre a helyszínekre felkérés alapján válogatunk produkciókat, teret engedve a művész hallgatóknak. Az modul másik része a fesztiválok, táborok minőségi programkínálat bővítését célozza, ehhez jelentkezés alapján válogatunk produkciókat. Ebben az esetben is hangsúlyt kap a kreatív szárnypróbálgatók iránti nyitottság és bizalom erősítése.
A Déryné program negyedik pilléreként megalapítunk egy kis létszámú saját társulatot, mellyel évi 3-5 bemutató létrehozását és a program keretében folyó tájolását valósítjuk meg. A program megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítunk a fenntarthatóságra, így a szervezési, koordinálási munka, az utókövetés és tartalom megosztási tevékenység is a digitalizáció jegyében zajlik.
A program megvalósításában, annak komplexitására tekintettel, több terület képviselője vesz részt. A megvalósításba bevonták a Závogyán Magdolna által vezetett Nemzeti Művelődési Intézetet, melynek célja hozzájárulni a közösségi művelődésben részt vevők életminőségének javításához. A Kulturális Központok Országos Szövetségét, mely összefogja az ország városi és budapesti kerületi művelődési intézményeit.
Partnerek között van a Márta István elnökségével működő Magyar Fesztivál Szövetség, Nagy Gábor, a Magyar Teátrumi Társaság Független Színházak tagozatának vezetője. A teljes programot a Déryné Művészeti Nonprofit Kft működteti Kis Domonkos Márk ügyvezető igazgató vezetésével.
A Déryné program kultúrstartégiai intézménye a Nemzeti Színház. A programba bekerülni jelentkezéssel és regisztrációval lehet, melynek menete és esetenként elbírálása modulonként változó, erről a program honlapján
lehet tájékozódni. A programba kerülő előadásokról, alkotócsoportokról nyolctagú szakmai bizottság dönt.
A Déryné program, négy alprogramjával széles körben szólítja meg a magyar színházi élet résztvevőit, s karolja fel a kistelepüléseket, az elérés mellett minőségemelést indukál. A program megvalósítása során eddig nem tapasztalt összefogást várunk a színházművészet hazai és határon túli szereplőitől, hiszen a program feladatellátása közös kulturális misszió, melynek jelmondata: "Színház mindenkinek!"
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031