Olasz Gasztronómiai Világhét - Cristina Bowerman, Michelen-csillagos séf ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Olasz Gasztronómiai Világhét - Cristina Bowerman, Michelen-csillagos séf ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/11/17 08:45

Olasz Gasztronómiai Világhét - Cristina Bowerman, Michelen-csillagos séf ... 3.November 18. és 24. között negyedik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét! A rendezvény az olasz kormány, az olasz Külügyi- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium és egyéb intézmények kezdeményezésére jött létre azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a minőségi konyhát, annak minden aspektusával együtt: kultúra, kutatás, innováció, biodiverzitás és a régiók identitása. A 2015-ös Világkiállításhoz hasonlóan, a Világhét az olasz táplálkozásfilozófia, a táplálkozási ismeretek és a fogyasztók megfelelő tájékoztatásának a fontosságát hirdeti. Az elmúlt három évben a Gasztronómiai Világhét keretén belül 110 országban több mint 4500 rendezvényre került sor.
Az idei év központi témája: "Tudatos táplálkozás, ízléskultúra". A programsorozat célja egyrészt az, hogy tudatosítsa az étel és az egészség között fennálló kapcsolatot, másrészt az is, hogy új érzékszervi tapasztalatokat nyújtson a fogyasztók számára. A táplálkozási ismeretek és a kiegyensúlyozott, helyes táplálkozási minta. A Gasztronómiai Világhét arra is törekszik, hogy újra felfedezzük azokat a területeket, ahol eredetileg előállították a jellegzetes olasz termékeket.
A Gasztronómiai Világhét Budapesten a rendezvény alkalmából szervezett sajtókonferenciával vette kezdetét, amelynek díszvendége Cristina Bowerman, Michelen-csillagos séf. Tolmács: István Cobino. Bowerman az Olasz Ízek Nagykövetei Egyesületének az Elnöke is, az általa tartott mesterkurzus segítségével bepillantást nyerhettünk a rizottó titkaiba, amelyet ezúttal valtellinai bresaola marhasonka (OFJ) és cetarai szardella ízesített.
Az Olasz Nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón Massimo Rustico, az Olasz Köztársaság budapesti nagykövete elmondta, hogy az Olasz Gasztronómiai Világhét program-sorozat szeretné felhívni a figyelmet az olasz konyhára, melyet a minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, ételhez való jog, nevelés, identitás, termőterület, biodiverzitás fémjelez.
Az Olasz Kultúrintézet Igazgatója Gian Luca Borghese emlékeztetett arra, hogy Hippokratész azt mondta: "Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered!".
A Világhét gazdag programkínálatot nyújt! Az idei év főszereplői a rizottó, a nyers pármai sonka, a parmezán, a modenai balzsamecet, az extra szűz olívaolaj és a bor, vagy - ahogy a nagy lángelme, Leonardo nevezte - "a kellemetes nedű" lesznek.
November 18-án hétfőn kerül sor az első "Nemzetközi Alessandro Narducci Díj" díjkiosztójára, amelynek díjazottjai a fiatal szakácstehetségek közül kerülnek ki. A díjkiosztót három vendéglátóipari oktatási intézet: Datini di Prato (Toscana), Aldo Moro di Santa Cesaria (Puglia) és Tor Carbone (Lazio) - mesterkurzusa követi, amelynek során fiatal tanulók készítenek ízletes fogásokat saját régiójuk ételeiből. Késő délután az Akademia Italiában egy olasz Aperi-Cocktail nyújt kikapcsolódást.
November 19-én kedden Luisa Torri egyetemi tanár, a pollenzói Gasztronómiai Tudományok Egyeteme Érzékszervi Vizsgálatok Laboratóriuma Igazgatójának vezetésével a balzsamecet alapanyagául szolgáló mustok illatait fedezhetjük fel a lágy textúrájú parmezán sajt kíséretében. Este az "Ízlés szerint fűszerezve" című film vetítésén "Arturo chef" életénék viszontagságait ismerhetjük meg.
November 20-án, szerdán Luisa Torri a pármai sonka különleges ízvilágát ismerteti meg velünk. Megkóstolhatjuk két cég sonkáját és felfedezhetjük a közöttük lévő különbségeket. Este a "Leonardo és a bor" c. dokumentumfilm segítségével - 500 évvel a halála után - megismerhetjük a nagy lángelme, Leonardo da Vinci szőlőültetvényeit. A filmvetítés után Vinci-beli borokat kóstolhat a közönség.
November 21-én csütörtökön a Nebih-hel közösen szervezett konferencián a vendéglátóiparban dolgozóknak nyújtanak hasznos információkat. Délelőtt szakmai borkóstolóval egybekötött szemináriumra is sor kerül, este pedig egy borszakértő és egy séf mesélnek az ételek és a borok párosításáról.
November 22-én pénteken szakmai napot szerveznek újságírók és a turisztikai szektorban működő vállalkozások képviselőinek, akik egy interaktív, az érzékszerveiket is igénybe vevő utazáson vehetnek részt, miközben megismerhetik néhány olasz régió jellegzetes fogását.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031