Szent István Rendet vett át Roska Botond, kutatóorvos Áder Jánostól és Orbán Viktortól ... 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Szent István Rendet vett át Roska Botond, kutatóorvos Áder Jánostól és Orbán Viktortól ... 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/08/20 15:15

Szent István Rendet vett át Roska Botond, kutatóorvos Áder Jánostól és Orbán Viktortól ... 1.2019. augusztus 20-án, átadásra került a Magyar Szent István Rend a Sándor-palotában. Magyarország legmagasabb állami kitüntetését Roska Botond, kutatóorvos vehette át Áder János köztársasági elnöktől és Orbán Viktor miniszterelnöktől ...
A látás visszaadásáért dolgozó kutató, Roska Botond neurobiológus kutatóorvos méltó kitüntetettje a kimagasló tehetségek elismerésére alapított Rendnek.
Az államfő köszöntőbeszédében elmondta, államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel - tudatosan vagy észrevétlenül - sokak boldogságát, boldogulását szolgálják. Kiválóságuk abban áll, hogy sosem elégednek meg a meglévő tudással. Ők ismerőssé akarják tenni az ismeretlent, magasra teszik a mércét, minden idegszálukkal fejlődni, gyógyítani, oktatni vagy alkotni akarnak. A Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak.
A köztársasági elnök szerint Roska Botond éppúgy a remény apostola, mint Batthyány-Strattmann László szemészorvos volt egykor. A tudomány egyik legszűkebb ösvényén jár: az elmélettől a gyakorlat kapujáig viszi a megoldást, amelyről tudja, működni már mások által, mások kezében fog. A professzor génterápiás módszere mára a klinikai kipróbálás fázisába jutott. A látás-visszaállító génterápia korszakalkotó, világraszóló módszer lesz. Hamarosan közös tudássá, a közös tudás egyetemes kinccsé válik. A Szent István-renddel köszönetet mondunk mindazoknak, akik jó hírnevünket öregbítik itthon és a nagyvilágban, megbecsüljük honfitársainkat, akik a saját teljesítményükkel másokat is jobb munkára ösztönöznek.
Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak. Ahogy ő mondja, sejtbiológusként szerepe csak addig tart, amíg a probléma nehéznek és megoldhatatlannak tűnik. Vallja, hogy minden orvostudományi előrelépés kitartó kutatás eredménye. És hogy a munka legnagyobb része a megértés alapos, olykor lassúnak tűnő folyamatából áll.
Megérteni való egy tudós ember számára mindig akad: Roska Botond szerint még mindig megdöbbentően keveset tudunk az agyunkban zajló folyamatokról, így a látásról is. Ő a tudomány egyik legszűkebb ösvényén jár: az elmélettől a gyakorlat kapujáig viszi a megoldást, amelyről tudja: működni már mások által, mások kezében fog. Az általa kifejlesztetett génterápiás „oltás” képes felkeresni és megtalálni a gyógyítandó sejteket: oda vinni a segítséget, ahol valóban szükség van rá. És immáron nemcsak laboratóriumi körülmények között, mikroszkóp alatt. A génterápiás módszer mára a klinikai kipróbálás fázisába jutott. Egy laikus számára szinte felfoghatatlan, hogy a küzdelem a retina felületének ezredrészén, a látógödör egyetlen négyzetmilliméterén, mégis az egész emberért zajlik.
Batthyány-Strattmann László testamentumában van egy nagyon fontos mondat: „Ha boldogok akartok lenni, tegyetek másokat boldoggá. Tiszta, nemes élettörvény! És milyen igaz ez a legkülönfélébb hivatásban, szakmai pályán, bárminemű alkotó munkában!
Államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel – tudatosan vagy észrevétlenül – sokak boldogságát, boldogulását szolgálják. Kiválóságuk abban áll, hogy sosem elégednek meg a meglévő tudással. Ők ismerőssé akarják tenni az ismeretlent. Magasra teszik a mércét. Minden idegszálukkal fejlődni, gyógyítani, oktatni vagy alkotni akarnak. A Szent István Rend is ezeknek az értékeknek a tiszteletéről szól. Hogy kinyilvánítsuk, mit tartunk fontosnak. Hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik jó hírnevünket öregbítik itthon és a nagyvilágban. Hogy megbecsüljük honfitársainkat, akik a saját teljesítményükkel másokat is jobb munkára ösztönöznek.
Látóvá tenni az embert: az Ön hivatásának ez a sarokköve. Felfedezése hamarosan közös tudássá, a közös tudás pedig egyetemes kinccsé válik. Amit a kívülállók majd csodának tekintenek, az valójában a tények és mérések, a bizonyítékok és bizonyosságok világában, kitartó munkával elért teljesítmény. Magyarként mi büszkék vagyunk az Ön teljesítményére.
A kitüntetési ceremónián többek között - jelen volt Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, dr. Erdő Péter bíboros, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a kormány tagjai, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, több nagykövet, a diplomáciai testület tagjai ...
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031