Filoména mise Pasaréten - 2019. augusztus 13. - Ocsovai Gábor, Grácián … 1.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Filoména mise Pasaréten - 2019. augusztus 13. - Ocsovai Gábor, Grácián … 1.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/08/13 15:45

Filoména mise Pasaréten - 2019. augusztus 13. - Ocsovai Gábor, Grácián … 1.Szent Filoména misét celebrált Ocsovai Gábor Grácián, OFM, plébános 2019. augusztus 13-án, mint ahogyan a korábbi években, a Pasaréti Páduai Szent Antal Plébánián.
Szent Filoména (291. január 10. – 304. augusztus 10.) vértanú, a 3. század végén élt, Korfu szigetén született királylány, Rómában halt meg. Egy őskeresztény kislányból - hogy hitét megtarthassa - vértanú lett tizenhárom éves korában. A kislányt eltemettek Róma egy katakombájában, nevét terrakotta táblára vésték fel kínzóeszközei jelképeivel együtt. A „kis” szent maradványait 1500 évvel később egy régész csoport tárta fel.
Filoména kilétére a terrakotta táblán kívül nem utalt semmi. Ám Filoména megmutatta az ima erejét és egy jámbor apácának Maria Luisa de Gesu a „Fájdalmas Istenanya” közösség megalapítójának kinyilatkoztatta életét a kis Filoména és ezt a történetet jegyezték le tőle: Egy kis görög állam királylánya volt, a királyi párnak nem lehetett gyermeke, miután felvették a kereszténységet, a következő évben gyermekük született, akinek a Filoména nevet adták, a fényről elnevezve. Mindez Diocletianus császár uralkodásának idején történt. A császár hadat üzent a kis államnak, így a király és a kis Filoména Rómába utazott, hogy békét kérjenek a császártól. A császárnak megtetszett a kislány szépsége és a békéért cserébe a lány kezét kérte. A kislány elutasította a kérőt, hisz 11 éves korában tisztasági fogadalmat tett mennyei jegyesének, Jézusnak.
A császár börtönbe vetette a kislányt, hogy így hasson rá. A börtönben Filoménának megjelent a Szent Szűz és a Kisjézus, hogy vigasztalják a gyermeket. Miután látta, hogy ez nem törte meg a lány akaratát, elrendelte, hogy kínzással félemlítsék meg. Oszlophoz kötötték és szidalmak között ostorozták. Visszavitték a börtönbe, hogy ott haljon meg, ám Isten angyala meggyógyította. A császár erre elrendelte, hogy egy vashorgonyt kössenek a nyakára és dobják a Tiberisbe. Az angyalok segítségével Filoména megmenekült. A ruháját egy csepp víz sem érte. Majd nyílzáport zúdíttatott a gyermekre, amitől halálos sebet szerzett. A börtönben a Jóisten gyenge álmot küldött rá, amitől szebben ébredt, mint valaha. Majd a császár elrendelte, hogy tüzes nyilakkal végezzék ki, ám a nyilak megfordulva a katonákat találták el. Erre a császár elrendelte a gyermek fejének vételét. A lány lelke dicsőségben és győzelemben szállt a mennybe egy pénteki napon, délután három órakor, augusztus 10-én. E csodák láttán sokan felvették a kereszténységet.
Filoména nevéhez több száz csoda fűződik. Az ereklyéit egy olasz kisváros Mugnano del Cardinale-ban őrzik. A csodák többsége is ebben a városban történt, amikor az ereklye megérkezett a városba, 1805. augusztus 10-én.
Egy édesanya hozta a templomba nyomorék gyermekét, az átváltoztatás szavainál a születése óta béna gyermek mozogni kezdett és a szentmise végeztével saját lábain jött ki a templomból. Egy vak kislány szemeit az édesanyja az ereklye mellett égő mécses olajával kente meg, amire a gyermek látni kezdett. A mécses olajához mai napig csodás gyógyulások kapcsolódnak. A legnagyobb csoda egy francia fiatal lány gyógyulásához fűződik, a neve Pauline Marie Jaricot.
1999-ben Feszty Masa által 1961-ben festett képre találtak rá az egyik budapesti antikváriumban. Filoména tisztelői a képet megvásárolták és hatósági engedéllyel az olaszországi Mugnano del Cardinaleba vitték ki a Szent Filoména szentélybe, ahol ma is látható.
Ima Szent Filoménához: Üdvözlégy Szent Filoména, felséges védőszentem: légy közbenjárom Krisztusnál, a Te égi vőlegényednél. Könyörögj érettem most és halálom óráján. Szent Filoména, Jézus és Mária szeretett leány, könyörögj érettünk, akik Nálad keresünk oltalmat. Ámen
Szent Filoména Egyetemes Testvériség (Universal Archconfraternity of Saint Philomena). Alapítása: Párizs, 1876. október 6. Alapító: Louis Petit francia atya. A Testvériség minden ország Szent Filoména közösségére kiterjedő emléknapjai: január 10. május 25., augusztus 11.
Ocsovai Gábor Grácián Szécsényben született, 1963. augusztus 18-án. Felszentelése: 1987. június 13. Káplán: 1987-89 Varsány, 1989-90 Budapest-Angyalföld, 1990-91 ferences novíciátus, Esztergom. 1991-94 Budapest-Pasarét, 1991-2009 – templomigazgató Budapest-Pasarét. Plébános: 1994-2009 Budapest-Pasarét, 2009- plébános, Zalaegerszeg Jézus Szíve Plébánia
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930