51. Kékszalag - Balatonfüred - Holczhauser András, MVSZ, főtitkár összefoglalója ... 12.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:51. Kékszalag - Balatonfüred - Holczhauser András, MVSZ, főtitkár összefoglalója ... 12.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/07/19 21:45

51. Kékszalag - Balatonfüred - Holczhauser András, MVSZ, főtitkár összefoglalója ... 12.51. Kékszalag: a Racing Django futott be elsőként
Rendkívül gyenge szélben zajlott az 51. Kékszalag Nagydíj 2019. július 17-18-án. Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő versenyén csütörtökön reggel 561 hajó rajtolt el Balatonfüredről.
A versenyen a Petrányi Zoltán kormányozta a Racing Django futott be elsőként a balatonfüredi célba. Utána következett az Kaiser Kristóf vezette MKB-Extreme Sailing Team, a harmadik a Litkey Farkas által irányított Prevital lett.
1. Racing Django - Petrányi Zoltán, Csetényi Csaba, Kaltenecker Károly, Lovas Zsolt, Farkas Bence, Pénzes Botond EGIS - 15:37:04
2. MKB-Extreme Sailing Team - Kaiser Kristóf, Pajor Szabolcs Levente, Munka Márton, Szigeti Stacey Dániel, Hercsel Máté, ESC - 15:53:58
3. PreVital - Litkey Farkas, Litkey Balmaz, Lepp Gyula, Tóth Róbert, Bartos Zoltán, Jérome Clerc - KMPVSE 16:16:10.
Légvonalban több mint 150 kilométer várt a több mint 600 hajóra. Az elmúlt öt évben a Kékszalag bajnokai átlagosan több mint 11 óra alatt tették meg a távot. Az idő rekord 7 óra 13 perc, amit az Opel Fifty-Fifty tart.
Nem véletlenül vált a Kékszalag a Balaton ünnepévé az elmúlt években. A vitorlázók mellett az itt élők és a turisták részéről is egyre nagyobb az érdeklődés a verseny és a kapcsolódó színes programok iránt - mondta a Kékszalag szerdai balatonfüredi sajtótájékoztatóján Bóka István, Balatonfüred polgármestere.
Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke kiemelte, hogy a Kékszalag egyesíti magában a hagyományokat és a fejlődést. Sok, több évtizede épült klasszikus hajó újult meg az elmúlt években és ezzel párhuzamosan a Kékszalagon rendszeres indulnak a túravitorlázás felső kategóriáját képviselő, ultramodern többtestű hajók. .
A hagyományokat a klasszikus hajók mellett azzal is őrzi a Kékszalag, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a leggyorsabb hajó legénysége a Herendi Porcelánmanufaktúra díszes kupáját emelheti a magasba a szombati, balatonfüredi díjkiosztó ünnepségen. Dr. Simon Attila - vezérigazgató Herendi Porcelánmanufaktúra gondolatait is megismerhettük.
A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő, és a Balaton legtradicionálisabb vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A versenyt az a hajó nyeri, amelyik a Balatont leggyorsabban vitorlázza körbe. A verseny neve az idők folyamán fogalommá vált: ma már egybeírjuk, és Kékszalag néven évente rendezik meg. A balatonfüredi rajttól az ugyancsak itt elhelyezkedő célig légvonalban 155 kilométert kell megtenni, erre 48 óra áll a hajósok rendelkezésére. A távot évről évre közel 600 hajó, mintegy 3.000 profi és amatőr sportoló teljesíti.
Az 1929-ben alakult Magyar Vitorlás Szövetség a tagegyesületek szervezete, az egyes vitorlázók egyesületi tagságukon keresztül válnak a sportág részévé. A szövetségnek 140 tagszervezete van, amelyen belül közel négyezer engedéllyel rendelkező sportoló versenyez. Magyarország tavain a tagegyesületek évente összesen közel kétszáz vitorlás versenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 különböző kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A magyar vitorlázás aktívan kapcsolódik a nemzetközi versenyélethez is. A Balatonon évente négy-hat alkalommal kerül sor különféle hajóosztályokban világ és Európa-bajnokságokra, Európa Kupa futamokra.
A sajtótájékoztatót vezette: Borbély Ferenc.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031