Jorge Mario Bergoglio - Ferenc pápa és az ő ideje - Maximiliano Gregorio-Cernadas nagykövet ... 2 .Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Jorge Mario Bergoglio - Ferenc pápa és az ő ideje - Maximiliano Gregorio-Cernadas nagykövet ... 2 .
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/06/17 20:45

Jorge Mario Bergoglio - Ferenc pápa és az ő ideje - Maximiliano Gregorio-Cernadas nagykövet ... 2 .Ferenc pápa és az ő ideje - A kereszténység Jorge Mario Bergoglio idején. Szerkesztő: Andrea Riccardi, a Sant’Egidio közösség alapítója. Fordító: dr. Sólyom László, volt köztársasági elnök.
Köszöntőt mondott Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát és Maximiliano Gregorio-Cernadas Argentína budapesti nagykövete.
A kötetről beszélgetett Sólyom László volt köztársasági elnök, Juhász-Laczik Albin OSB, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója és Dobszay János újságíró.
Annak, aki a katolicizmus jelene és jövője érdekel, távolabbra kell tekintenie, mint a Vatikán, mint Olaszország és mint Európa: ma globális földrajzi és politikai szemléletre van szükség. Jorge Bergoglio pápaságának egyértelmű jellemzője, hogy ezer év után véget ér az, amit európai pápaságnak gondolunk.
A Napjaink Teológiája sorozat 24. darabjaként megjelent könyvben a szerzők megvizsgálják, milyen az Egyház helyzete Kínában, Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Európában. Szembenéznek azokkal a kihívásokkal, amelyet a vallások találkozása, a laikusok és hívők szerepvállalása jelent. Szó esik a Vatikán és a politika kényes viszonyáról, a menekültkérdésről, a találkozás kultúrájáról, valamint arról, hogyan próbál választ adni a szegények problémájára a pápa által képviselt „város teológiájaˮ. Mindeközben Ferenc pápa különleges személyisége és történeti jelentősége is kirajzolódik.
A könyv fejezeteinek szerzői a történettudomány, egyházjog, pasztorálteológia, egyháztörténelem, kommunikációtudomány, biblikum és politikatudomány világszintű képviselői, közöttük Walter Kasper bíboros.
A kötet utolsó fejezete Juhász-Laczik Albin és Dejcsics Konrád bencés szerzetesek beszélgetését jelenteti meg a fordítóval, dr. Sólyom Lászlóval. A beszélgetés során végigveszik a könyv fontosabb témáit: a központ és a periféria, a globalizálódó világ, a szegények és az evangélium, a kortárs lelkipásztori kihívások kérdései …
A könyvből: 2013 márciusában egy porteñót választottak Péter székébe: egy Buenos Aires-i lakost, olasz bevándorlók gyermekét, egy jezsuitát. Róma új püspökének első szavai között, amelyeket a kollektív emlékezet megőrzött, szerepel az a mondat, amellyel a VI. Pál aulában 2013. március 16-án a sajtó képviselőihez fordult: Mennyire szeretnék egy szegény és a szegényekért élő egyházat! Ez hamarosan pápasága vezérlő elve lett.
A János pápa által óhajtott szegények egyházából Ferenc pápánál szegény és a szegényekért élő egyház lett. Ez voltaképpen János pápa kifejezésének helyes értelmezése. A II. vatikáni zsinat, annak dokumentumai és az aulán kívüli erjedés, majd VI. Pál és az őt követő pápák tanítása olyan értelemben pontosították a szegények egyháza kifejezést, hogy az a szegényekért és a szegényekkel lévő egyházat jelenti. De ehhez az úthoz hozzájárult a latin-amerikai teológia is, különösen az Aparecidai konferencia, amely a gazdasági és strukturális szemszögből szemlélt szegénység mellé bevezette a szegények teológiáját. Ilyen értelemben programatikussá lett Bergoglio bíboros 2010-ben tett kijelentése: Meg kell találni a helyes utat a szegényekkel való törődésre, amely az evangélium abszolút és megkerülhetetlen követelménye.
A kötet ablakot nyit a világra. Külön erénye, hogy mindegyik témáját a globalizáció folyamatába illeszti. Óriási szükség van erre a magyar katolicizmusunkban. Önelégülten őrizzük állítólagos védőbástyáinkat, miközben a világ már elment mellettünk. A Szentlélek ajándékai közé sorolnám, hogy végre van egy pápa, aki nem innen való, hanem tapasztalatból tudja, hogy mi van a világban, és mindig az egészet látja. A könyv nem akar szentet kreálni Ferenc pápából. Rámutat mindarra a kockázatra, amely Ferenc Pápa egyénisége, a katolikus egyház szervezeti és más problémái, valamint a gazdasági és társadalmi világtendenciák együttállásából adódik.
A könyvet bemutatatták 2019. június 17-én, az Akadémiai Könyvtár konferenciatermében.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031