Az utódállamok célja még mindig a határon túli magyarság teljes felszámolása (Polbeat)Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Az utódállamok célja még mindig a határon túli magyarság teljes felszámolása (Polbeat)
Forrás: Pesti Srácok, 2019/06/17 18:45

Az utódállamok célja még mindig a határon túli magyarság teljes felszámolása (Polbeat)A trianoni utódállamok célja még mindig a határon túli magyarság teljes felszámolása - mondta Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója a Polbeatben, ahol az úzvölgyi temetőgyalázásról tudósító Csibra Tibor kollégánk társaságában arról beszéltünk, miképpen lehetne ellenállni és visszavágni a sovinisztáknak? Csóti György, aki az első Orbán-kormány idején zágrábi nagykövetként szolgált, majd sokáig az Echo TV műsorvezetője volt, Stefka István és Huth Gergely kérdéseire kifejtette: ma már nem XX. századi módszerekkel üldözik a magyarokat, hanem adminisztratív eszközökkel, igazságtalan szankciókkal és provokációkkal igyekeznek asszimilációra, elvándorlásra kényszeríteni a kisebbségi sorba kényszerült nemzettársainkat.  Ez történt Úzvölgyén és ez történt a két bebörtönzött székely fiú, Beke Sándor és Szőcs Zoltán elleni koncepciós perben is, igaz, mindkét ügyben alaposan túllőttek a célon a román hatóságok. 
Csóti György szerint a transzatlanti közösség nem hajlandó foglalkozni az őshonos kisebbségekkel, mert félnek, hogy a saját nemzeti kisebbségeik is öntudatra ébrednek. Pedig a székelyek, vagy a kárpátaljai magyarok töredéke annyi szabadságjoggal rendelkeznek, mint a katalánok vagy a dél-tiroliak, ahol valóságos autonómia működik.
Csibra Tibor kollégánk, aki a PestiSrácok.hu tudósítójaként László Petra operatőrrel közvetlen közelségből tudósította végig az úzvölgyi magyar katonai temető meggyalázását, azt mondta:
Nehéz leírni, amikor magyar hősök kitépett fejfáival ütik a magyarokat.
Szerinte nem kétséges, hogy akik ezt kitervelték, a 29 évvel ezelőtti marosvásárhelyi pogromot akarták megismételni, hiszen a csendőrség még biztatta is a leittasodott, őrjöngő románokat azzal, hogy beálltak közéjük megkoszorúzni a kamu román hősi emlékművet, a megyei rendőrkapitány pedig szándékosan utat engedett a támadásnak. Ha a székelyek felültek volna a provokációnak, egészen biztosan vér folyt volna, így is sokakat megütöttek, megdobtak.
A műsorvezetők kérdésére, hogy miként lehetne jobban segíteni a vád alá helyezett, megfélemlített, meghurcolt magyarokat, Csibra Tibor elmondta: tudni lehetett a készülődő úzvölgyi provokációról, ha ötszáz románnal szemben nem csupán kétszáz székely állt volna, már kevésbé lettek volna ilyen bátrak a felheccelt támadók. Hol voltak a magyarok - tette fel a kérdést? (Ismert, hogy a Polbeat felvétele óta Grüman Róbertet, a Kovászna megyei önkormányzat alelnökét és Borbocs Csabát, a Hargita megyei önkormányzat elnökét egyaránt 3000 lejes (több mint kétszázezer forintos) bírsággal sújtott a csendőrség, amiért nem szabályosan jelentették be az élőlánc szervezését - a határozat szakértők szerint teljességgel jogsértő.)  
Csóti György beszélt az általa irányított Kisebbségi Jogvédő Intézet munkájáról is, amely a magyar kormány támogatásával több mint húsz helyi jogi partner segítségével teljes körű képviseletet és védelmet nyújt a magyarságuk miatt meghurcolt nemzettársainknak a trianoni utódállamokban. Felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkinek igyekeznek segíteni, aki hozzájuk fordul a kji.hu címen elérhető oldalukon.
Polbeat minden kedden este 19 órakor élőben közvetítve a Revolution 56 Szabadságharcos Sörözőből (Budapest, II. kerület, Bem rakpart 53., a Margit híd budai hídfőjénél.) Jöjjön el vagy kövesse élőben a közvetítést a PS-en!
Készítette: Tihanyi Rita és Susánszky Mátyás Pál/PSAz objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930