MEKH Energiakövetek 2019 - Czippán Katalin, kommunikációs szakember, zsűritag ... 5.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:MEKH Energiakövetek 2019 - Czippán Katalin, kommunikációs szakember, zsűritag ... 5.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/05/15 15:15

MEKH Energiakövetek 2019 - Czippán Katalin, kommunikációs szakember, zsűritag ... 5.A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalban (MEKH) sajtótájékoztató keretében hirdették ki a 2019-as energiakövet pályázat győzteseit. A sajtótájékoztatót Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője és a zsűritagok tartották: Dr. Grabner Péter a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, Czippán Katalin környezeti nevelési- és kommunikációs szakember, Zsíros László Róbert a Szertár Projekt alapítója.
A pályázat fővédnöke Dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke. Dr. Grabner Péter a MEKH elnökhelyettese virággal és oklevéllel köszöntötte a 2018. évi szupertanárokat: Fehér Anna, az ELTE hallgatója a fenntartható fejlődés és energiahatékonyságról, Kovács Réka, a Semmelweis Egyetem hallgatója az ökológiai lábnyomról, Duba Gergely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem hallgatója a megújuló energiáról tartott a középiskolákban minta órákat.
Dr. Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese elmondta, öröm volt ilyen lelkes és felkészült fiatalokkal találkozni és megismerni a pályázataikat. A nyertesek feladata, hogy a száraz fizikaórák helyett izgalmas és emlékezetes előadásokat tartsanak, amelyeken bemutatják, milyen a környezetkímélő és fenntartható energiafelhasználás. Ők a nagyköveteink, akik megmutatják, hogy a Hivatal munkája sokkal több, mint számok és adatok összessége. A MEKH számára a felnövő generációk energiatudatossága alapvető fontosságú.
Czippán Katalin, környezeti nevelési és kommunikációs szakember szerint a tavalyi Energiakövetek vonzó példát mutattak. Ebben az évben több helyről, változatos témákkal jelentkeztek hallgatók, akik sokat dolgoztak pályázatukon. Volt látványos animáció, megjelentek az energiához kapcsolódó egészségügyi, építészeti vagy hulladékkezelési szempontok is.
Zsíros László Róbert, a Szertár Projekt alapítója az élvezhetőséget és az érthetőséget értékelte, aki szerint nem volt könnyű ennyi kreatív pályázó közül kiválasztani azokat, akik bekerültek a 2019. évi Energiakövet programba. Az értékelésnél figyelembe vettük az óravázlatok megvalósíthatósága mellett azt is, hogy egy-egy egyedi megközelítés mennyire tudja majd formálni a diákok szemléletét.
2019 Energiakövetei: Csiszár Barnabás, 19 éves az ELTE TTK Földtudományok szak I. évfolyamos hallgatója. Óravázlatának témája: Hogyan vehetsz részt te is a környezeted védelmében? - Máthé Marcell Tibor, 23 éves ELTE Fizika mesterszak, 2 féléves. Óravázlatának témája: Nem elég megtermelni, tárolni is kell. - Putti Krisztián, 23 éves, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar, energetikai mérnök Msc I. évfolyam. Óravázlatának témája: Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Földünk energiaforrásai kimerülőben vannak. Az egyre növekvő energiafogyasztás miatt már nem csak az energiaellátás biztonsága a tét, de környezetünk is veszélybe került. Ezek olyan valós problémák, melyekről sokan nem akarnak tudomást venni. Hisszük, hogy érdemes mindent az alapoknál kezdeni, egész pontosan a fiataloknál. Mert mint mindent, az energia tudatos felhasználását is meg kell tanulnunk, és meg kell tanítanunk az utánunk következő generációknak. Ezért keresünk szuperhősöket, Energiaköveteket, akik ugyan nem emelnek fel fél kézzel épületeket vagy égetik el egyetlen pillantásukkal azokat, akik energiát pazarolnak, de nem is ez a küldetésük.
A kiválasztott Energiakövetek feladata az, hogy élvezetesen, játékosan hívják fel a jövő generációjának a figyelmét az energiatakarékosság fontosságára és megmutassák, hogyan gazdálkodhatnak az energiával úgy, hogy hosszútávon Föld is és a pénztárcájuk is jól járjon. A lényeg az, hogy a diákok az Energiakövetek által megtartott tanórák után kedvet érezzenek a változtatáshoz, még ha csak a saját mikrokörnyezetükben is.
Az Energiakövetek általános- és középiskolában tartanak rendhagyó tanórákat az energetikáról. Látványos, interaktív módon mutatják be a diákoknak, hogy miért van szükség az energia takarékosságra és hogyan tudnak akár saját mikrokörnyezetükben is gazdálkodni az energiával. Az Energiakövetek azokat a tanórákat hivatottak újra életre kelteni, melyekről gyermekkorunkban mindannyian álmodtunk, ahol nem csak a képleteknek, de a látványos kísérleteknek is fontos szerepe van. A hallgatók elnyerik a MEKH Energiakövete címet, a címmel járó 400 ezer forintos pénzdíjat, és a lehetőséget, hogy “szupertanárként” országszerte taníthassanak diákokat.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031