Bartók Plusz Miskolc 2019 Operafesztivál - Krucsainé Herter Anikó, EMMI ... 4.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Bartók Plusz Miskolc 2019 Operafesztivál - Krucsainé Herter Anikó, EMMI ... 4.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/04/12 12:15

Bartók Plusz Miskolc 2019 Operafesztivál - Krucsainé Herter Anikó, EMMI ... 4.Bartók Plusz Operafesztivál új és klasszikus operai élményeket egyaránt kínál 2019. június 14–23. között Miskolcon.
A Bartók Plusz Operafesztivált bemutató sajtótájékoztató - melyet Budapesten a Városligetben tartottak -résztvevői: Eötvös Péter, Kossuth-díjas zeneszerző, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, Krucsainé Herter Anikó, kulturáért felelős helyettes-államtitkár, Kesselyák Gergely, fesztiváligazgató - Bartók Plusz Operafesztivál.
Vendégek: Müller Péter Sziámi, költő, énekes, Giulio Pinzi, Akadémiai Társaság elnöke, Kárpáti András, ügyvezető, Csimborasszó Production.
Krucsainé Herter Anikó, az EMMI helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy Bartók zenéje az egyetemes kultúra szempontjából korszakalkotó. Az alkotó határtalan lelkesedését és kitartását párhuzamba állítva az operafesztivállal kijelentette: hasonló elhivatottság kellett a miskolci rendezvény szervezői részéről ahhoz, hogy a Bartók Plusz a térség kulturális életében kiemelt jelentőségű eseménnyé váljon.
Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a Bartók Plusznak az ország imázsban betöltött szerepét emelte ki. Jelentős előrelépést jelentene a fesztiválnak, ha a nemzeti zenekultúrában betöltött szerepét elismerve a kormányzat stabil és kiszámítható finanszírozást biztosítana a rendezvényhez, a város kiszámítható támogatásához hasonlóan.
A fesztivál kiemelt koncertprogramjában két gálahangverseny szerepel. A nyitó operagála közreműködője a Magyar Állami Operaház zenekara és énekkara. A Puccini, Sosztakovics, Korngold és Finzi muzsikájából építkező produkcióról Ókovács Szilveszter főigazgató elmondta: a műrészleteket az operafesztivál felkérésére tanulják be. A magyar operajátszás elitjeinek évekre visszanyúló együttműködése ezzel egy új oldaláról mutatkozhat meg.
Az idei fesztivál legnagyobb szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatója ígérkezik. A témájában napjaink Európájának problémáit boncolgató „szociooperát” Miskolcon láthatja először a magyar közönség. A darab születéséről, majd a mű világkörüli útjáról a szerző, Eötvös Péter szólt a fesztivál sajtótájékoztatóján. Megosztva hallgatóságával egy személyes élményt: első operabemutatója lesz ez abban a városban, ahol 14 éves koráig élt.
Kesselyák Gergely, az operafesztivál művészeti vezetője a további programokról szólva kiemelte a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Bartók-estjét, élén A kékszakállú herceg vára előadással, amelyet az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt állít színre.
A Bartók Pluszon kívül nincs még egy fesztivál Magyarországon, amely ingyenes előadáson kínálna operai élményeket. A fesztivál „Operát mindenkinek!” jegyében készülő Ezrek operája programban idén egy közkedvelt Mascagni-darab, a Parasztbecsület kerül színre. A premier különleges szabadtéri helyszíne a miskolci Kálvária-dombon lesz. Egy másik Mascagni-művet, az Irist a pilseni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában láthatják.
A klasszikus operai hagyományokat idéző mű nyerte a Bartók Plusz operaíró versenyét 2018-ban: a Nora. Albin Fries osztrák zeneszerző darabja a fesztivál színpadán mutatkozik be a nagyközönség előtt.
A Bartók Plusz Operafesztivál idén is megnyitja a komolyzene és az opera műfaji határait. Bartók-művekből hoz dzsesszátiratokat Bartók X programjával a Sárik Péter Trió, Puccini Bohémélet című operája animációs filmből bontakozik ki, Echo története pedig felnőtteknek szóló báboperaként jelenik meg. Két „őrült” zenész, Igudesman & Joo Kis éji rémzene című világjáró show-műsorában a klasszikus zene magával ragadó humorral vegyítve bontakozik ki.
A fesztivál fő programjaira a jegyárusítás április 15-én kezdődik. Egyes előadásokra május 5-ig 30%-os kedvezménnyel vásárolhatók belépőjegyek. Egyes előadásokra 30%-os kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet április 15. és május 5. között.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930