Budapestinfó - Tarlós István, főpolgármester a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumról ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Budapestinfó - Tarlós István, főpolgármester a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumról ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/02/22 17:45

Budapestinfó - Tarlós István, főpolgármester a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórumról ...A közgyűlés döntése értelmében felállt a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a bűnüldözési szálon, a főváros és a kerületek főleg a prevenció, a kommunikáció területén végeznek majd munkát. Új alapokra kell helyezni a munkát, mert a tűcsere program, a használó-szoba kevés!
A Fővárosi Közgyűlés 2019. február 20-án elfogadta a 2019-es költségvetést. A főváros idei büdzséje egyensúlyban van. A büdzsé bevételi és kiadási főösszege 386 milliárd forint. A kiadási oldalon 242 milliárd forint a működési kiadás, az úgynevezett felhalmozási kiadás pedig, amely a fejlesztési forrásokat takarja, 137 milliárd forint. A hiányzó 6-7 milliárd forint tőketörlesztés, amelynek visszafizetését a 3-as metró szerelvényeinek már befejezett felújítása miatt kell elkezdeni. A főváros idei direkt bevétele 266 milliárd forint, s ebből úgy tűnik, mintha nagy hiány lenne a költségvetésben, ám ehhez hozzá kell adni az önkormányzat birtokában lévő értékpapírokat és a korábbi jelentős pénzmaradványt. A maradék 66 milliárd forintos tételt egy évek óta rendelkezésre álló, az Európai Beruházási Bank hitelkeretéből bármikor lehívható forrásból finanszírozzák, és amelyet kizárólag fejlesztésre lehet fordítani.
A 3-as metróvonal felújításáról megtudtuk, hogy korábban valóban 137 milliárd forintról volt szó, de aztán 217 milliárdra emelkedtek a költségek. Az Európai Unió eleve 137 milliárd helyett 172 milliárddal támogatja a rekonstrukciót, ehhez hozzájön az állami kasszából még 40 milliárd, így a fővárosnak semmivel sem kerül többe a felújítás, mint ahogy eredetileg került volna. A metróvonal mind a húsz állomását akadálymentesítik.
Szilárd útburkolattal látják el a budapesti földutakat négyéves útépítési program keretében, amelynek első körében tizenhárom kerületben 8,3 milliárd forintot fordítanak fejlesztésre - tudtuk meg Tarlós István főpolgármestertől a 2019. február 22-i sajtótájékoztatón.
Fideszes polgármesterek kezdeményezésére, kormányzati finanszírozással útépítési program indult. Budapesten 225 kilométer földút van, a program első fázisában ennek húsz százalékát burkolják le - mondta el a főpolgármester. A támogatást elnyert 13-ból 4 ellenzéki kerület. A két legnagyobb támogatást a XVIII. és a XXI. kerület kapta.
Ughy Attila XVIII. kerületi polgármestertől megtudtuk, hogy a kerület mintegy 1,2 milliárd forintot nyert az útfelújítási pályázat első körében, és ebből közel 6 kilométer földutat tudnak szilárd burkolattal ellátni. Ez körülbelül 27 utcaszakaszt érint. A munkák márciusban második felében indulhatnak és szeptemberben fejeződhetnek be.
Borbély Lénárd, csepeli polgármester elmondta, hogy a kerületben a szocialista elődeik több mint 50 kilométeres földúthálózatot hagytak rájuk, és 2010 óta 12,7 kilométer hosszan építettek utakat. Csepel most majdnem 1,5 milliárd forintot kap földutak leaszfaltozására, így idén kormányzati és önkormányzati forrásokkal együtt összesen 3,3 milliárd forintból látnak el földutakat szilárd burkolattal, építenek járdákat és csapadékvíz-elvezető rendszereket. Ez több mint 7,3 kilométernyi út teljes átalakítását jelenti.
Tarlós István a sajtótájékoztatón a repülőtéri zajterhelésről elmondta, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel két hónapja egyeztetnek, hogyan mérsékelhetnék a repülőtér által okozott zajterhelést. A repülőteret elvinni nem lehetséges, így más megoldásra van szükség. Aki ilyet ígér, az biztosan nem tudja betartani. A főpolgármester elmondta, hogy a problémával a leginkább érintett a X., a XIV., és a XVIII. kerület lakossága. Az ügyben javaslatokat dolgoztak ki, ezek közül hármat szeretnének rövid időn belül megvalósítani.
Elsősorban azt javasolják, hogy a személyszállító gépek számára éjszakára teljes körű repülési tilalmat vezessenek be. Továbbá azt, hogy módosítsák zajterhelések értékelését, és a harmadik, hogy a Budapest Airporttól vegye át a zajmérést a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A közfejlesztési tanács csütörtöki ülésén tárgyaltak a kérdésről és az illetékes államtitkárnak előadták a három említett "követelést", és ő nem tartotta egyiket sem kivitelezhetetlennek.
A főpolgármester elmondta, hogy a hosszú távú javaslatuk, hogy a teherforgalmat, valamint a "fapados" légitársaságok repülőgépeit kisebb, esetleg Budapesttől távolabb levő repülőtérre irányítsák, és a Liszt Ferenc repülőtér csak a klasszikus nemzetközi személyforgalmat bonyolítsa.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031