9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál - sajtótájékoztató ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál - sajtótájékoztató ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2019/02/18 20:45

9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál - sajtótájékoztató ... 3.A 9. Frankofón Filmnapok és Fesztivál keretében a Budapesti Francia Intézet és partnerei ismét elhozzák Magyarországra a frankofón filmek legjavát. Francia, belga, kanadai, marokkói, svájci, román és tunéziai alkotások is szerepelnek az idei filmnapok programján. Budapesten és 12 nagyvárosban várják a közönséget filmvetítésekkel, komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal február 27. és április 4. között.
Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára a rendezvénysorozat február 18-i sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kilencedik alkalommal megrendezendő Frankofón Fesztivál szerves részévé vált Magyarország színes kulturális életének. Dr. Trócsányi László igazságügyi minisztert is említette, aki párizsi nagykövet volt és dr. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, Emberi Erőforrások Minisztériuma, aki nemrég vehette át a francia becsületrendet, mint elkötelezett híveit Magyarországon a Frankofón kultúrának.
Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet igazgatója hangsúlyozta, hogy a fesztivál idén is a Frankofón Filmnapokkal indul, amelyen ezúttal tizenkilenc filmet láthat a közönség. Premier előtti vetítésekkel, csak a filmnapokon látható, egyedülálló alkotásokkal és beszélgetésekkel készülnek a szervezők az évente megrendezett eseményre. Természetesen az idén is több francia rendezővel és színésszel találkozhat a budapesti közönség az fesztiválon. Catherine Deneuve, Guillaume Canet, Audrey Tautou, Romain Duris, Omar Sy, Isabelle Adjani, Vincent Cassel és sokan mások mutatkoznak meg az idei válogatásban.
Pascale Andréani, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete is megtisztelte az eseményt, több más nagykövettel, VIP személyiséggel.
A fesztivál nyitófilmje, a Szabadúszók Franciaországban nemcsak hangos közönségsikert, de jelentős kritikai elismerést is aratott, amiről mi sem tanúskodik jobban, mint a film cannes-i szereplése, vagy a 6 César-díj jelölés, köztük a Legjobb Film kategóriában. A vízimádók a mozivásznon látottakat akár azonnal a gyakorlatba is átültethetik, ugyanis a Széchenyi Fürdő termálmedencéjében egyszeri alkalommal különleges szabadtéri vetítést is szerveznek.
Az Életrevalókban egy csapásra szinte az egész világ megismerte Omar Syt és méltán megkedvelte. Legújabb filmjében egy írót alakít, aki egy meghívásnak eleget téve életében először utazik Dakarba, ősei földjére. A Filmnapok alatt itt lesz Philippe Godeau, a film rendezője, aki nemcsak a nézők kérdéseire válaszol majd a vetítés utáni közönségtalálkozón, de mesterkurzust is tart.
Claire Darling utolsó húzása című filmben Catherine Deneuve az utóbbi évek legnagyszerűbb alakítását nyújtja, arról nem is beszélve, hogy a vásznon a lányát nem más, mint saját lánya, Chiara Mastroianni játssza. A film kiváló kritikákat kapott, és a franciaországi bemutató után alig néhány héttel kerül a Toldi moziba.
Az Eksztázis napjaink egyik legmegosztóbb filmrendezőjének alkotása. Gaspar Noé tabudöntögető víziójának lehetünk részesei. Egy erdő közepén táncosok buliznak, hogy a próbák után levezessék magukat.
A Frankofón Fesztivál nem csak filmnapokat jelent, hanem komoly- és könnyűzenei, valamint jazz koncerteket, színdarabokat és könyvbemutatókat, melyekkel várják a francia kultúra szerelmeseit Budapesen a MÜPA, a BMC, a Liszt Emlékmúzeum, az A38 és a Francia Intézetben, és természetesen az ország 12 városában.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031