Budapestinfó - Tarlós István főpolgármester a Fejlesztési Tanácson belüli külön véleményről ... 19.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Budapestinfó - Tarlós István főpolgármester a Fejlesztési Tanácson belüli külön véleményről ... 19.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/11/18 20:15

Budapestinfó - Tarlós István főpolgármester a Fejlesztési Tanácson belüli külön véleményről ... 19.A kormány és a főváros minden esetben konszenzus alapján hoz döntést ... Sőt, ha Tóth József, XIII. kerületi polgármester úr külön véleményt akar megfogalmazni, akkor ezt is megteheti ...
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tarlós István főpolgármester bemutatták a 15 pontból való megállapodást, amely 1000 milliárd forintról szól a főváros és a kormány között jött létre, és Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester írtak alá. Megtudtuk, hogy a megállapodás erősíti a főpolgármester és a fővárosi önkormányzat szerepét a budapesti fejlesztésekkel kapcsolatos döntésekben.
A megállapodás révén „Orbán és Tarlós kézfogása ezermilliárdot jelent a fővárosnak”. Nem lesz lényeges, hogy Budapesten mi az állami, és mi a fővárosi fejlesztés, azok közös eredményként és teljesítményként fognak megjelenni, „mint Andrássy vagy Podmaniczky idejében”. A fejlesztési tanácsot „elődeink korábban is megcsinálhatták volna, de nem csinálták meg, most nem kell haragudniuk ránk, hogy megcsináltuk”.
A megállapodás szerint a kormány és a Főváros közösen dolgozza ki Budapest 2030-ig szóló stratégiai fejlesztési tervét, ennek elfogadásában a főpolgármesternek vétójoga van, alapja a főváros hosszú távú fejlesztési terve lesz. A Budapest 2030 városfejlesztési terv előkészítése során a kormány és a Főváros közösen kezdeményeznek egy civil és szakmai szervezetek bevonásával megvalósítandó, a közösségi tervezés előnyeire építő párbeszéd folyamatot.
A megállapodás alapján át fogják tekinteni Budapest árvízvédelmi létesítményeinek helyzetét, felújítási lehetőségeit, a kormány meg fogja keresni erre a forrásokat. Felül fogják vizsgálni a „Budapest önállóan védekező város” szerepet is, tekintettel a különösen hosszú, több mint 80 folyókilométernyi védendő fővárosi Duna-szakaszra. Tarlós István ezzel kapcsolatban megjegyezte: Budapesten e téren száz éve nem volt jelentős fejlesztés, az Aranyhegyi-árok árvízvédelmének kiépítése lesz a legnagyobb beruházás, amelynek kivitelezése még az idén elindulhat. Hozzátette, hogy sok fővárosi árvízvédelmi létesítmény nem felel meg a 2013-as rekordárvíz után meghatározott mértékadó árvízszinti előírásoknak.
A megállapodás kitér rá, hogy Budapesten továbbra is az FKF végzi a hulladék begyűjtését és szállítását. Az ezért járó, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. részére számlázára átadott követelést az NHKV – az FKF általi, korábbi hatékonyság arányában, a központosított beszedés keretei között – havi ütemezésben visszautalja a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. részére. „Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az FKF ugyanazt a díjat meg fogja kapni időben, mint eddig. A fővárosi szemétszállítás semmiféle elmaradásba nem fog kerülni.
A megállapodás révén a kormány támogatja a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) kisebbségi részvényeinek kizárólagos fővárosi tulajdonba vételét. Tarlós István ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá: ezeket 1997-ben úgy adták el – az Állami Számvevőszék tiltakozása mellett –, hogy átadták az eszközöket, a 25%-os részvénycsomaggal a teljes menedzsmentjogot, osztalékfizetési elsőbbséggel. A részvények visszavételére elsősorban a cég árvízvédelmi kötelezettségeinek teljesítése miatt van szükség, ennek reális határideje 2021 lehet. 28 milliárdos forráshoz jut a Főváros a vízművek azbesztcement vízcsöveinek cseréjéhez.
A megállapodás alapján felülvizsgálják a fővárosi költségvetés bevételi szerkezetének és forrásmegosztás jelenlegi szabályait. Szintén felülvizsgálja a Főváros a cégei leányvállalatainak helyzetét. Ezek egy részét megszüntetik; a Közbeszerzési Kft-t biztosan, a vizsgálat eredményétől függően a BKK-t is, amelyből vagy nagyságrendileg kisebb cég jön létre, vagy 50-60 emberét a Városháza városüzemeltetési főosztálya átveszi.
A felek abban is megállapodtak, hogy a miniszterelnök és a főpolgármester legalább negyedévenként, de rendszeresen soron kívül áttekinti a budapesti ügyeket.
A sajtótájékoztatót vezette: Szűcs-Somlyó Mária, kommunikációs igazgató.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031