73. BÁV Művészeti Aukció - Nagy Tamás ... 2.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:73. BÁV Művészeti Aukció - Nagy Tamás ... 2.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/11/06 14:45

73. BÁV Művészeti Aukció - Nagy Tamás ... 2.Közel 600 tétellel, köztük művészettörténeti csemegékkel készül 2018. november 13-14-i őszi aukciójára a BÁV.
Az árverés sztártétele Rippl-Rónai József 60 millió forintról induló Kékruhás lány virágos kalapban című mesterműve. A történelmi fontosságú alkotások sorából Barabás Miklós Degenfeld Anna grófnőről készített megkapó szépségű biedermeier portréja emelkedik, ki, amely az 1836 és 1925 között élt arisztokrata hölgyet ifjú feleségeként ábrázolja. A 20. század történelmi viharait szerencsésen túlélő, Barabás Miklós egyik legjobb korszakából származó, eddig ismeretlen nagyméretű portré 22 millió forintos kikiáltási árról indul az árverésen. Szintén kiemelkedik az anyagból Barabás gróf Batthyány Lajost ábrázoló portréja, amelynek érdekessége, hogy Bárcziházi Bárczy István híres gyűjteményéből származik.
A festményanyag másik szenzációja 12 millió forintos kikiáltási árral Aba-Novák Vilmos egyik utolsó olajképe, az 1930-ban keletkezett Ebédelő cigány tökéletesen reprezentálja Aba-Novák portréfestészetét. A mester minden általa kedvelt műfajban zseniális sorozatokat alkotott, portréi művészi ereje még e remekművek közül is kimagaslik. A névvel is azonosítható képmások mellett megörökített néhány, ma már feledésbe merült, s ily módon azonosíthatatlan modellt is.
A második világháború utáni anyagból Gyarmathy Tihamér Kisváros című alkotását kell kiemelni, amely nem csupán az életmű, de a magyar absztrakt festészet egyik meghatározó alkotása is egyben. A most aukcióra kerülő 1953-as remekműve stiláris vonatkozásban legközelebb Paul Klee festészetével rokonítható, akinek művészetére gyakorolt hatását Gyarmathy is elismerte. A kép az életmű fontos darabja, amely mind az ötvenes évek összeurópai absztrakt művészetben elfoglalt helyét, mind pedig, elsőrendű művészi kvalitását, valamint ritkaságát tekintve is kiemelt figyelmet érdemel.
Hincz Gyula egy nagyméretű fekvő aktja is Gundel Takács Gábor kalapácsa alá kerül az aukción. A közelmúltban felkutatott, a festő titkos kapcsolatából származó festmény felbukkanása azért is különleges, mert a művész hasonló méretű alkotásai szinte kivétel nélkül múzeumi gyűjteményben vannak.
Az őszi műtárgykollekció változatos gazdagsága már a karácsonyi szezont jelzi előre. A különlegességek közé tartozik az orientalista festészet egyik legnagyobb hazai alakja, Tornai Gyula szecessziós szalonszekrénye. A ritkaságok közül meg kell említeni Hieronymus Hackel cseh üvegművész vadászpoharát és a hozzá tartozó úti evőeszközkészletet.
A Zsolnay gyűjtők olyan csemegék közül válogathatnak, mint egy rákkal küzdő kígyót ábrázoló eozinmázas dísztál vagy a Klein Ármin dekor terve alapján készült menyecske-portrés tál. A militária anyagban a különböző kardok, egy pallos és egy pisztoly mellett egy pazarul díszített pesti szablyát is szerepel, ez utóbbi valószínűleg egy tisztet szolgált egykoron. Feltehetően a Magyar Királyi Testőrség egyenruhájának a része volt az az 1760 körül készült, gazdagon cizellált mentecsat, amelyre 2,4 millió forintról lehet majd licitálni.
Az ékszerkollekció egyik szenzációját a BÁV szakértői által évek alatt összegyűjtött gyönyörű pillangós melltűk jelentik. Az ötvösművészet virtuozitását példázza az a 385 briliánssal, rubinokkal és zafírokkal ékített sárga- és fehérarany pillangó, amely 1,5 millió forintért kerül kalapács alá, de egy eredeti pillangószárnyakkal díszített ritka kitűzőért már 150 ezer forinttól is harcba szállhatunk. Ez utóbbi különleges ékszertípus olyan ritkán bukkan fel a magyar és a nemzetközi ékszerpiacon, hogy biztosan lehetünk benne, hogy sokan szeretnék magukénak tudni majd. Az ékszernap legdrágább tétele egy 6,5 millió forintról induló nyakék, amelyet többek között egy 3,12 karátos briliáns, és egy 1,55 karátos smaragd ékít. A modern kiegészítők kedvelői olyan cégek luxusékszerei közül válogathatnak kiváló áron, mint a Bulgari, a Fope, a Cartier vagy a Korloff.
Az árverés jótékonysági tétele Medveczky Jenő, Nő hegedűvel - című akvarellje lesz, amelynek bevételét a BÁV a Csodalámpa Alapítvány támogatására ajánlotta fel.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930