21. Zsidó Kulturális Fesztivál - Masa Tamás és Nyári Károly ... 6.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:21. Zsidó Kulturális Fesztivál - Masa Tamás és Nyári Károly ... 6.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/07/12 16:15

21. Zsidó Kulturális Fesztivál - Masa Tamás és Nyári Károly ... 6.21. Zsidó Kulturális Fesztivál - 2018. augusztus 26. és szeptember 2. között - 6 budapesti helyszínen.
A fesztiválnak a Dohány utcai Zsinagóga, a Goldmark terem, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Ráday utcai 2B Galéria és a Bálint Ház ad otthont – mondta el Deák Andrea fesztiválkoordinátor a július 12-i, budapesti sajtótájékoztatón, melyet a Goldmark teremben tartottak.
A sajtótájékoztatón jelen volt: Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója, Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Ács Tamás, BZSH elnöke. A fesztivál fellépői közül többek között: Jávori Ferenc Fegya (Budapest Klezmer Band), Masa Tamás (Sabbathsong Klezmer Band) és Nyári Károly, Malek Andrea és Jáger Bandi (Malek Andrea Soulistic), Takács Nikolas és Veres Mónika, Bíró Eszter, Korcsolán Orsolya, Balázs Fecó …
Az augusztus 26-i nyitókoncerten a Budapest Klezmer Band és a Barcelona Gipsy balKan Orchestra ad koncertet Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs közreműködésével. A programok között szerepel a Terminal Workhouse Társulat felolvasó színházi előadása Rubin Eszter Bagel című regénye alapján, Bob és Bobék Orchestra társulat produkciója, Féner Tamás fotókiállítása, valamint a Malek Andrea Soulistic formáció fellépése Szalóki Ági, Balázs Fecó és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar közreműködésével.
Koncertet ad a MÁV Szimfonikusok vonósai, Nógrádi Gergely főkántor és barátai, Avishai Cohen és triója, Takács Nikolas és Veres Mónika, valamint a Sabbathsong Klezmer Band vendégeként Nyári Károly és zenekara.
A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában Bíró Eszter, Bodrogi Éva és Falusi Mariann ad koncertet, fellép továbbá az Ethnofil együttes, valamint a Klezmerész együttes Bangó Margittal. A Musica Ficta együttes Utazó zenék című produkciójában a keresztény, a muszlim és zsidó világ zenei hagyományának hangjai csendülnek fel a budapesti Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet támogatásával és együttműködésében megszervezett koncerten. Seres Ildikó, Vida Péter és Müller Péter Sziámi tolmácsolásában Seress Rezső dalai szólalnak meg, a Bob és Bobék Orchestra társulat Vanek urat, Piszkos Fredet és Fülig Jimmyt kelti életre.
A Goldmark teremben Csordás Klára mezzoszoprán és Harazdy Miklós zongoraművész zsidó zeneszerzők műveit adja elő, Rubin Eszter Bagel című regénye alapján a Terminal Workhouse Társulat tart felolvasószínházi előadást, Bauer Andrea és művésztársai The man I love címmel adnak estet, Fullajtár Andrea, Grisnik Petra, Simon Kornél és Makranczi Zalán előadásában a fesztiválra összeállított levélválogatás hangzik el. Korcsolán Orsolya hegedűművész zsidó szerzők különböző amerikai filmekhez írt zenéit mutatja be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
A 2B Galériában Parti Nagy Lajos nyitja meg Féner Tamás Jákob létrája című fotókiállítását, a Bálint Házban pedig a könyvbemutatóké lesz a főszerep, valamint a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal támogatásának köszönhetően itt mutatják be Az arab világ utolsó virágzó zsidó közössége: Dzserba szigete című kiállítást.
Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke a fesztivál műfaji gazdagságára hívta fel a figyelmet, mint mondta a klezmer, dzsessz, világzene, opera, próza és fotóművészet is megtalálható lesz a rendezvényen.
Heisler András, a Mazsihisz elnöke a vidéki programelemeket emelte ki: Debrecenben színházi előadásokkal, Szentendrén pedig tárlattal csatlakoznak a rendezvényhez. Kitért arra is, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivált követően kezdődik a Spinoza Zsidó Fesztivál, így Budapesten – Európában szinte egyedülálló módon - egy hónapig színen lesz a zsidó kultúra.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930