Budapest díszpolgárai 2018-ban - Ünnepi koncert részlet ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Budapest díszpolgárai 2018-ban - Ünnepi koncert részlet ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/06/19 15:15

Budapest díszpolgárai 2018-ban - Ünnepi koncert részlet ... 3.Tarlós István főpolgármester átadta Budapest díszpolgári címeit a Fővárosi Közgyűlés június 19-i ünnepi ülésén, az Új Városházán. Idén az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak és Budapestnek egyaránt dicsőséget szereztek.
Díszpolgári címet kapott: Babos Tímea világbajnok és Grand Slam-győztes teniszező, Horgas Eszter fuvolaművész, Horváth Károly, művésznevén Charlie, Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész,
Lovász László Széchenyi-nagydíjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke,
Mészöly Kálmán volt válogatott labdarúgó, szövetségi kapitány, Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója, zenei főtanácsadója.
A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
A Babos Tímea elismerést édesapja, Babos Csaba, Burger Barnáét felesége, Feszthammer Fanni, Hazay Istvánét fia, Hazay István vette át.
Tarlós István főpolgármester a kitüntetések átadása előtt ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy egyszerre ünnepeljük szabadságunkat, városunkat és annak legkiválóbb polgárait. Budapest legújabb kori történelmének két dátuma különösen fontos: 1944. március 21-e, amikor a német hadsereg katonái megszállták hazánkat, és 1991. június 19-e, amikor az utolsó szovjet katona elhagyta Magyarországot. Tíz évvel a kivonulás után a polgári kormány úgy döntött, hogy ezt a napot nemzeti emléknappá nyilvánítja. A Fővárosi Közgyűlés ezzel közel egyidejűleg úgy határozott, hogy ezen a napon adja át a díszpolgári címeket. A szabadság és a felemelkedés kezdete a legméltóbb helye, szimbóluma a nagy teljesítmények elismerésének.
Budapest érzékeny város, ahhoz, hogy befogadjon, ismerni kell a működését. Azok előtt, akik sajátos szellemiségét, sokoldalú művészetét, a régi korok titkait és a jövő lehetőségeit szenvedélyesen kutatják, a város végül mindig megnyílik. Budapest díszpolgárai ilyen személyiségek, ők azok, akik különböző tudományágakban, a sportban, a művészetekben és a közéletben is feszegetik a határokat, mindig jobbat akarnak, nem elégszenek meg a középszerrel. A kitüntetettek egytől egyig minden eredményükkel Budapest javát szolgálják.
A nagyváros csupán gazdag változékonyságban ismerheti fel önmagát. Budapest jó és befogadó város. Elfogad sok új törekvést, értékel minden minőséget. Budapest, mint főváros olyan szimbólum, amelyet minden magyar ember magáénak érezhet. Ma a 21. századi Budapestet megfontoltan, de a kor dinamikáját figyelembe véve igyekszünk építeni, védeni és megerősíteni.
Budapesten az elmúlt nyolc év során a konszolidáció és az ésszerű, megtervezett fejlesztés volt a legfontosabb. Új metróvonalat adtunk át és tovább korszerűsítettük a tömegközlekedési járműparkot. A 3-as metró vonalán 2018-ban már csak felújított szerelvények közlekednek, megújítottuk a Margitszigetet, a Széll Kálmán teret, fonódó villamoshálózatot építettünk.
Folyamatosan növeljük a város gazdasági teljesítőképességét, és igyekszünk gazdagítani a kulturális életet is.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2019 Február »«
2019 Február
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728