MNB - Fizetési mérleg jelentés - Szektorok megtakarítása - Koroknai Péter - folytatás ... 2.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:MNB - Fizetési mérleg jelentés - Szektorok megtakarítása - Koroknai Péter - folytatás ... 2.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/04/12 15:15

MNB - Fizetési mérleg jelentés - Szektorok megtakarítása - Koroknai Péter - folytatás ... 2.A Magyar Nemzeti Bank - Piaci Hitelprogram teljesülése című elemzését mutatta be Koroknai Péter, főosztályvezető 2018. április 12-én, melynek során megtudtuk, hogy csökkent Magyarországon a gazdaság külső sérülékenysége, változatlanul magas a külkereskedelmi aktívum, alacsony szinten van a rövid távú külső adósság és a régiós szintnél kedvezőbb a nettó külső adósság pozíciónk.
Az elemzést bemutató tájékoztatón részt vett még Kuti Zsolt, igazgató és Kékesi Zsuzsa közgazdasági elemző, akik kérdésekre válaszoltak.
A bruttó adósság 2010 óta csaknem a felére, a GDP 60 százalékára, míg a nettó adósság a GDP 13 százalékára esett.
A folyó fizetési mérleg többlete, az EU-transzferek jelentős növekedése, a nagymértékű működőtőke-beáramlás mellett folytatódott a GDP-arányos nettó és bruttó külső adósság számottevő csökkenése. A Magyar Nemzeti Bank elemzése szerint a folyó fizetési mérleg többletének csökkenésével párhuzamosan nőtt az EU-transzferek felhasználása, ami fékezte a folyó mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt külső finanszírozási képesség gyengülését, így az továbbra is magas, a GDP 4 százalékát meghaladó szintet ért el.
A nettó külső adósság továbbra is jelentős, több mint 5 milliárd eurós csökkenéséhez, az előző évihez hasonlóan magas, mintegy 2 milliárd eurós nettó közvetlentőke-befektetés is hozzájárult.
Az ország külső sérülékenységének mérséklődéséhez az is jelentősen hozzájárult, hogy a gazdaság bruttó finanszírozási igénye 2017-ben közel 2 milliárd euróval csökkent. Az év végére a rövid külső adósság is historikus mélypontra, 16,4 milliárd euróra süllyedt.
A jegybank és a befektetők által is kiemelten követett Guidotti-Greenspan-szabályt figyelembe véve, a devizatartalék tavaly év végi 23,4 milliárd eurós értéke jelentősen meghaladja a rövid távú külső adósság szintjét.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930