Aegon Művészeti Díjátadó Gálaest 2018 - Ünnepi műsor részlet ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Aegon Művészeti Díjátadó Gálaest 2018 - Ünnepi műsor részlet ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2018/04/10 23:15

Aegon Művészeti Díjátadó Gálaest 2018 - Ünnepi műsor részlet ... 3.13. Aegon Művészeti Díjátadó Gálaest 2018. április 10-én, a Katona József Színházban. Az estet Máté Gábor rendezte.
Magyarország legrangosabb, független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.
Áramló emlékezet, egymásból induló és egymásba futó személyes történetek egy igazi nagyregényben. Nádas Péter Világló részletek című műve lett 2018-ban a nyertes.
Megrendülve teszi le az ember ezt a több mint 1200 oldalas, két vaskos kötetre osztott monstrumot – azzal, hogy valami jelentős dologban volt része - mondta a Világló részletekről Radnóti Sándor, a zsűri elnöke laudációjában.
A díjat amikor 13 évvel ezelőtt megalapítottuk nem is gondoltuk, hogy ennyire hiteles és sikeres lesz nemcsak itthon, de külföldön is hivatkozzák - mondta Dr. Kepecs Gábor, az Aegon Magyarország Zrt. regionális igazgatója a díjátadó alkalmából.
2018-ban is közel száz kötetet jelöltek a könyvkiadók – a shortlist a hét fős zsűri szavazatai alapján állt össze. Az idei tízes listán erős a líra és erősek a nők: 4:6 arányban versek és regények, női és férfi szerzők versenyéről szólt az idei év. Átfogó, visszatekintő, összegző és gyűjteményes művek jellemzik a jelölt műveket, izgalmas hősnők, önéletrajziság, és a közelmúlt eseményei lírában és nagyregényben is. Négy verseskötet és hat regény, összesen két kiadó – Magvető és Jelenkor – tíz kötete versenyzett a díjért.
A díjazott szerzőnek járó nettó hárommillió forint fölött évente több tízmillió forint értékű média-megjelenést hoz a Díj a nyertes mű, a jelöltek és kiadóik, tágabban a kortárs irodalom számára. Az Aegon Magyarország azóta, hogy a kortárs magyar irodalom elkötelezett támogatója lett, többszáz millió forintot költött a területre.
A tízes lista kötetei és a nyertes mű népszerűsítése mellett a díjalapító középiskolai tanároknak szóló oktatási segédanyagok elkészítését is segíti, valamint középiskolásoknak szóló irodalmi versenyt, fesztivál-programokat és irodalmi eseményeket is támogat.
Nádas Péter díjazott könyve 12 évvel a Párhuzamos történetek után a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg. Sok műfajú nagypróza - memoár, családregény, mikrotörténetek, történelmi tabló, regény a regényben. Nádast az emlékek és az emlékezés érdekli - hogyan mesélhető el végül nem minden, ha mindenre emlékszik az elbeszélő? Ha gyermekkorától kezdve felfokozott érzékenységgel, mindenkinél többet látva ragadnak meg benne a részletek, és hívódnak elő rendezetlen és tetszőleges, vagy akaratlagos és rendezett módon …
A regény ideje a szerző életének első 14 éve, a magyar történelem egyik legnehezebb időszaka, 1942-56 között. A felnőtt Nádas néz vissza gyerekkorára. Felsejlik egy különleges, álomvilágban élő apa, egy fantasztikus nagymama, utcák, lakásbelsők, élmények, illatok, történetek az 1800-as évekig visszanyúlóan.
A hétfős szakmai zsűri minden évben új tagokból áll. Idén a zsűrielnök, Radnóti Sándor Széchenyi-díjas kritikus, művészetfilozófus, professor emeritus (ELTE) mellett Angyalosi Gergely Széchenyi-díjas irodalomtörténész, Balajthy Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Diószegi Endre középiskolai irodalomtanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Tanári Tagozatának elnöke, Füle Ágnes kulturális szervező, blogger, Für Anikó színművész, Jászai-Mari díjas, Érdemes művész és Takács Ferenc irodalomtörténész, műfordító, író.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031