Bazi nagy görög SOUVLAKI (szuvlaki) receptVideó: Egészség, orvoslás, gasztronómia, receptvideók, szépségápolás, divat, kikapcsolódás, szabadidő:Bazi nagy görög SOUVLAKI (szuvlaki) recept
Forrás: Kontraszt, 2018/07/11 19:00

Bazi nagy görög SOUVLAKI (szuvlaki) receptBazi nagy görög SOUVLAKI (szuvlaki) recept a Fehértói Halászcsárdából Kádár Németh Matild és Frank Sándor mesterszakácsoktól.
A szuvláki (görögül Σουβλάκι) rövid fa- vagy fémnyársra húzott húsdarabkák elnevezése. A magyar rablóhúsnak nagyjából megfelel, azonban lényeges különbség, hogy a szuvlákira szinte csak húst tűznek, míg a magyar rablóhúsra zöldségeket is szúrnak bőségesen (és nem csak húsból áll).
Az eredeti szuvláki sertéshúsból készül. Ma a korszerű táplálkozási szokások miatt készül borjú- és csirkehúsból egyaránt. A csirkés változatot vékony szalonnarétegbeszokták tekerni, hogy ne száradjon ki a hús. A szuvlákit rendszerint faszénen sütik, de rostélyon is készülhet. Az éttermek a borjú és csirke kivitelt fémrúdon készítik zöldségekkel elválasztva a húskockákat.
Hozzávalók
600 g felkockázott sertés szűzérme
240 g szeletelt bacon
100 ml olívaolaj
100 ml vörösbor
2 kv. kanál szárított oregánó
1 db citrom leve és héja
2 gerezd fokhagyma, késsel törve
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
szeletelt citrom tálaláshoz
TZATZIKI:
2 db salátauborka
300–400 g sűrű görög joghurt
4 gerezd fokhagyma
2 ev. kanál kapor
1 kv. kanál friss, szeletelt mentalevél
1–2 ev. kanál citromlé
2–3 ev. kanál olívaolaj
1. A húst egy nagyobb tálba tesszük, meglocsoljuk az olajjal, borral, citrom levével, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a fokhagymát, oregánót és ízlés szerinti mennyiségű őrölt borsot. Nem sózzuk!
2. A legjobb, ha a hús elmerül a pácban. Legalább 2 órát hűtőszekrényben pácoljuk, de ajánlott akár egy éjszakán át pácolni.
3. Előkészítjük a nyársakat (fém- vagy vízbe mártott fanyársakat). Mielőtt felhúzzuk a nyársra és egyenként betekerjük a bacon szalonnával, és ráhúzzuk a pácolt húskockákat.
4. A grillt begyújtjuk, a húst pedig minden oldalán megsózzuk, majd minden oldalán megsütjük – grillezzük.
5. Tzatzikivel tálaljuk, citromszeletekkel díszítjük, esetleg fokhagymás olajjal megkent kenyeret adhatunk hozzá.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930