Aluinvent - Gyáravató FelsőzsolcánVideó: Regionális hírek, események:Aluinvent - Gyáravató Felsőzsolcán
Forrás: Zsolca TV, 2017/02/21 08:30

Aluinvent - Gyáravató FelsőzsolcánGyárat avattak a Felsőzsolcai Ipari Parkban, az ipari innovációs díjas Aluinvent Zrt. környezetbarát alumínium hab építőipari paneleket gyártó 1000 t/éves kapacitású üzemében elindult a gyártás. Az Aluinvent célja, hogy Borsodban egy tudományos és technológia ipari park keretében, a magyar alumínium ipar innovációs kompetencia centrumaként működjön.
Az Aluinvent egy olyan innovatív cég, amely alumínium habokat gyárt különböző formákban és minőségben. Az Aluinvent Zrt. fő terméke az ALUHAB márkanevű alumíniumhab, amelynek építőipari panel változatát DESIGNIUM-nak hívják. Az alumíniumhab egy olyan könnyű alumínium, ami úszik a vízen és a fához hasonlóan megmunkálható nem korrodálódik. Az Aluinvent az ALUHAB-bal egy új anyagcsaládot hozott létre. A cég az alumíniumhabot új anyagként vezeti be a piacra és együttműködik azokkal a cégekkel, illetve végtermékgyártókkal, akik fantáziát látnak ebben a termékben.
Az ALUHAB fő célpiaca az építőipari burkoló és hangszigetelő elemek és a dizájn termékek (bútorok, lakberendezési tárgyak stb.). Panelek formájában építőipari burkolatként, álmennyezetként, légkondicionáló falakként és dekoratív csempékként is használható. A cég a védelmi és biztonságtechnika területén is kifejlesztett robbanásvédelmi panelt és ütközéselnyelő anyagokat. A jelenlegi gyártósor átállítható robbanásvédelmi blokkok gyártására is, ami elnyeli a robbanások energiáját, így megvédi az épületeket az esetleges terrorcselekményektől. Az ALUHAB páncélanyagok energiaelnyelő rétegeként is alkalmazható. Az ALUHAB korrozióállósága és újrahasznosíthatósága teljes mértékben zöld terméket eredményezett. A járműipar és az űripar számára is fejlesztünk alumínium habokat, így alumíniumhab öntött járműalkatrészeket is kínálunk a vevőink számára. A gépjármű- és gépipari területekre a multinacionális környezet miatt a piaci penetráció több időt vesz majd igénybe. De a magas minőség és a mechanikai tulajdonságok garantálása, illetve a hibamentes ALUHAB biztosítja majd a későbbi értékesítéseket. Álmunk az, hogy a jövő elektromos autóinak karosszériája teljes mértékben a mi anyagunkból készüljön. Az űripari fejlesztéseinkkel mikrometeorit és űrszemét elnyelő paneleket és űrtükör szendvicspaneleket is fejlesztettünk az Európai Űrügynökség (ESA) számára.
Dr. Babcsán Norbert a cég alelnöke és technológiai igazgatója, mérnök üzletember. A technológiai fejlesztések első lépést a Miskolci Egyetemen majd Németországban végül az alkalmazott kutatási részt az állami tulajdonú Bay Zoltán Nonprofit Kft. miskolci kutatóintézetében végezte csapatával. A cég 2012-ben alakult startup-ként, magyar tőkével és magyar befektetőkkel. Az Európai Űrügynökség (ESA), amelynek egy éve tagja Magyarország is, a cég egyik legfontosabb partnere.
Az Aluinvent a megalakulás (2012) óta alkalmazotti létszámot 8 főről 18 főre növelte. A jövő év végére teljes kapacitással működő gyár három műszakban mintegy 40 főt foglalkoztat majd. A tervek szerint 2019 végéig hetven fővel fogjuk bővíteni a jelenlegi munkatársak létszámát a gyártóüzem kiszolgálására, amihez még újabb beruházásokat és befektetéseket kell allokálnunk.
A gyártó üzemben a gépek egy gyártósort alkotnak: 5 alumínium olvasztó kemence, amit magyar gyártó épített be, az innovációt tartalmazó habosító berendezés és az alumínium kompozitgyártó egység mind az Aluinvent fejlesztése. Ezen kívül a végtermék minősítését szolgáló berendezések egy részét vettük pl. szakítógép és mikroszkóp, de a többit pl. a habok roncsolásmentes vizsgálatát végző berendezést és a röntgen CT-t mi fejlesztettük. Mindezen berendezések összértéke mintegy 600 millió Ft. Az eszközeink tervezése és megvalósítása javarész a cég mérnökeink munkája. Magyar alvállalkozókkal és befektetőkkel dolgozunk. Az ALUHAB innovációja teljes mértékben magyar és nemzetközi szabadalmakkal védett.
A fejlődés ütemét mi nem jelzi jobban, mint hogy a 2012-es megalakulás óta 1,5 milliárd Ft beruházás történt. Ebből mintegy egy milliárd Ft magvető és kockázati tőke. A 300 millió forint a Norvég Alap támogatása és 200 millió Ft magyar állami támogatás volt a nemzetközi projektjeinkhez és áttételesen az Európai Űrügynökségtől (ESA) elnyert magyar állami befizetésből.
A Felsőzsolcai Ipari Parkban az Aluinvent Zrt. most átadott gyáregysége által készített ALUHAB minőségben megelőzi a világpiacon minden versenytársát, a legerősebb anyagot és a legtöbb fajtát tudják gyártani az aluminium habnak. A gyáregység átadásával a kapacitásunk szintén a világ élvonalába került, ami jelenleg 1000 t/év aluminium hab gyártását jelenti.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930