Robotok: Alapjában fogják átalakítani a világot körülöttünkVideó: Mozielőzetesek, TV műsorok és sorozatok:Robotok: Alapjában fogják átalakítani a világot körülöttünk
Forrás: RTL Klub, 2017/02/11 19:45

Robotok: Alapjában fogják átalakítani a világot körülöttünkA Star Wars, az Avatar vagy a Terminator elképzelt valósága tíz év múlva a jelenünk lesz. A robotok beköltöznek otthonainkba és a robotika magyar kutatói szerint csak rajunk múlik, hogy a gépek hogyan szolgálják majd az emberiséget.
Wifi az agyból, szájról olvasó komputer, érzelmet felismerő robot vagy épp gondolatokkal mozgatható tárgyak. Mind mind olyan újítások, amelyek néhány éven belül a hétköznapi életünk részei lehetnek.


 


 

Mesterséges elmék, műszaki bravúrok következnek a Szilícium völgyből, és egy magyar Robottechnikai Központból. A legújabb vívmányok, amelyek alapjában fogják átalakítani a világot körülöttünk. Egy amerikai és egy magyar szakember, akik már tudhatják, hogy mit hoz a jövő!

Jody Medich a szilícium völgyi NASA központban alapított Singularity Egyetem designigazgatója a mesterséges intelligencia, a kiterjesztett valóság, és a virtuális valóság szakértője is. Azt mondja, hogy most még éles határ van a digitális és a valós világ között. De el is felejthetjük hamarosan ezt a vonalat a valóságok között, mert azok a technológiák, amelyek most vannak születendőben, olyanok lesznek, amik a saját gondolkodásunkat is meghaladják.


 



A nemzetközi robotika világában Dr. Haidegger Tamás neve egyáltalán nem ismeretlen. Kutatási területei leginkább a robotsebészet és az űr távsebészet, de robotikai szabványok fejlesztésén is dolgozik, sőt néhány éve egy orvosi higiénia ellenőrzésére szolgáló speciális technológiát is kifejlesztett.


 


 

Pitsburg városában az összes Uber önvezető autó magától megy, csupán a törvényi szabályozás miatt ül benne ember. Szingapúrban fél éve tesztelnek teljesen önvezető taxikat, néhány hónapja pedig elindult a közúti szállítmányozás is az USA-ban egy sörrel megrakodott kamion szelte az utakat teljesen önállóan.


 


 

10 éven belül óriásit fog ugrani a technológiai fejlődés, az emberi agy és számítógép közti sokkal bonyolultabb kapcsolatra lesz majd lehetőség. Sokat vitatkoznak épp ezért, hogy mi lesz, ha elveszítjük az irányítást a technika felett. Jody kedvenc kérdése sem marad megválaszolatlanul, hogy átvehetik-e az irányítást a gépek?

Nyilvánvalóan 20-30 év múlva teljesen másként festenek majd a mindennapjaink. Okos házakban fogunk lakni, ahol háztartási robotok végzik a ház körüli teendőket, kutyát sétáltatnak, segítenek házi feladatot írni, megkeresik az elveszett játékokat, rendet raknak, pakolnak, vagy épp a gyereknek mesét olvasnak.


 


 

A jövő megértésére vállalkozni majdnem lehetetlen. De ez nem azt jelenti a kutatók szerint, hogy fel kellene adni, inkább meg kell tanulni a jövőt megalkotni, ahelyett, hogy megijednénk a robotika vagy a mesterséges intelligencia hatásaitól.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930