Budapest láthatatlan oldalaVideó: Mozielőzetesek, TV műsorok és sorozatok:Budapest láthatatlan oldala
Forrás: RTL Klub, 2016/02/06 19:45

Budapest láthatatlan oldalaBudapest, ahol nem csak a felszínen, de a föld alatt is elképesztő kincsekre lehet bukkanni. Több száz kilométer hosszú barlangrendszerek és atombunkerek világa ez, ahonnan vészhelyzetben az egész országot lehetett volna irányítani. Egy sziklafalba vájt kórház és az elfeledett, földalatti élet máig megmaradt nyomai ezek.
Budapest felszín alatti világának története 20 millió évre nyúlik vissza. A föld mélyéről feltörő termálvizek ugyanis ekkor kezdték el kialakítani a város alatti rejtett világot és rengeteg kamrát vagy alagutat alakítottak ki. Nincs még egy főváros, ami alatt ilyen kiterjedt, több száz kilométer hosszú barlangrendszer húzódna. A II. kerületben található a világ legnagyobb hévizes barlangja a Molnár János barlang, amiből eddig egy 5500 méteres szakaszt fedeztek fel. A Fókuszban korábban többször ereszkedtünk már a föld alá, hogy Önök láthassák, milyen páratlan dolgok rejtőznek a főváros alatt.



De létezik egy kevésbé ismert, ám egykor létfontosságú feladatot ellátó, titkos földalatti kórház is. A Budai Vár alatt található Sziklakórházban járunk. Ezt 1939-ben kezdték kialakítani, hogy a II. világháborúban bombatámadás esetén is zavartalanul tudják ellátni a betegeket. Ma már csak múzeumként üzemel, de a korabeli orvosi eszközök és műszerek szinte érintetlenül itt maradtak.



Az óvóhelyként is funkcionáló barlangrendszer volt német és orosz kézben is. 1956-ban pedig a forradalom idején itt látták el a sebesült civileket. A puskaporos hangulatban akkor 7 gyermek is született a föld alatt. Később egy teljes energiaellátó rendszerrel felszerelt, atombiztos búvóhely lett.


A teljes adást megnézheti az RTL Moston!Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031