Ars Sacra Fesztivál megnyitó ünnepség - Csordás Dóra ... 5.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Ars Sacra Fesztivál megnyitó ünnepség - Csordás Dóra ... 5.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/09/16 08:45

Ars Sacra Fesztivál megnyitó ünnepség - Csordás Dóra ... 5.XI. Ars Sacra Fesztivál – 2017. szeptember 16-24. Mottó: Ne féljetek!
Köszöntőt mondott: Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója képviseletében Csordás Csilla és Dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, Emberri Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Megnyitotta a Fesztivált: Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek. Moderátor: Kovács Gergely okleveles posztulátor
Közreműködött: az Anima Musicae Kamarazenekar, Rohmann Ditta gordonkaművész, Molnár Krisztina Rita költő és George Saju indiai, kalkuttai táncoló jezsuita szerzetes. Egyházi fővédnök: Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek. Világi fővédnök: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.
A házigazda Varga Benedek, főigazgató ünnepi beszédében, melyet Csordás Csilla olvasott fel, hangsúlyozta, hogy nagy öröm számára, hogy ismét a múzeum falai közül indul útjára az egykori Szakrális Művészetek Hetének hívott, ma már Ars Sacra Fesztiválként Európai elismerést is magáénak tudó, nagyszabású fesztivál, mely évről évre egyre gazdagabb programmal várja az érdeklődőket. Az elkövetkező napokban a programok segítségével a hétköznapi világban jelenlévő szakralitás átélhetővé, megfoghatóvá válik. Három időszaki kiállítás szorosan kapcsolódik az Ars Sacra Fesztivál idei programsorozatába. Ige-Idők – a reformáció ötszáz éve kiállítás a magyarországi reformáció történetével ismerteti meg a látogatókat. A Huszadik századi protestáns életutak kamara kiállításon olyan filmeket és fotókat lehet megnézni, melyek segítségével megérthetjük, átélhetjük hogyan hatottak a protestáns egyházakra, híveikre a XX. század sorsfordító eseményei. A Kereszt-tűzben – keresztényüldözés a Közel-Keleten kiállítás célja, hogy tudományos alapokra helyezze, történetileg és szakmai alapokkal alátámasztva irányítsa az ottani folyamatokra az emberek figyelmét, rámutasson a helyzet tarthatatlanságára, feltárja az okokat.
Hoppál Péter, EMMI, kultúráért felelős államtitkár szerint az igazi, valódi érték sosem hivalkodó. Mindig van mélysége, jelentése, mögöttes tartalma. A tíz esztendős múltra visszatekintő, Európa legrangosabb fesztiváljai között nyilvántartott Ars Sacra a magas szintű kulturális minőséget képviseli. Magyarország egyik legfontosabb és legértékesebb kulturális rendezvényévé vált. A kereszténységnek meg kell felelnie a mai kor kihívásainak. Tudnia kell, hogyan találja meg az utat a ma emberhez. Ma is igaz, amit egykor Goethe mondott: A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk, gyökerek és szárnyak. A jövő szabadságához meg kell őriznünk kultúránk legmélyebb gyökereit, ebben segít az Ars Sacra Fesztivál.
Dr. Erdő Péter bíboros, prímás a fesztivál megnyitón elmondta, hogy jó alkalom ez a hét arra, hogy elgondolkodjunk, mit jelent számunkra a szent és mit a művészet.
A reneszánsz korban a festészetet, a szobrászatot, a zenét és a költészetet már nem a matematikával, a nyelvtannal és a logikával összefüggésben tárgyalták. Leonardo da Vinci a festészetet jóval magasabbra értékeli a mechanikus művészetnek mondott mesterségeknél. Giorgio Vasari a festészet, a szobrászat és az építészet művészetét a rajzolás, tervezés művészetének közös nevével illeti. Ennek hatására alapítják meg Firenzében 1563-ban az Accademia del disegnót, a Képzőművészeti Akadémiát. Ezzel intézményesen is elválik a modern értelemben vett művészet a mechanikus mesterségektől.
A mai esztétikai irányzatok jó része egyetért abban, hogy a művészet olyan emberi tevékenység, amely szimbólumokat alkot. A művész pedig, élve szabadságával, kreatív és interpretáló módon variálja a szimbólumok közti kapcsolatokat. Ebben az interpretáló, azaz értelmező tevékenységben van a mai művészet fogalmának kapcsolata a szent valóságával. Hiszen az ember és a világ létének, nagy tényeinek értelmezése abban áll, hogy feltárjuk a közöttük lévő viszonyokat. Az értelmesség ugyanis reláció. De életünk belső valóságai csak akkor találják meg helyüket, ha az egész világmindenségnek az Alkotóhoz fűződő kapcsolata is valamiképpen megjelenik bennük. A harmóniának, ezeknek az alapvető összefüggéseknek, az értelmességnek a keresése ösztönzi tehát az igazi művészetet, innen a művész nyugtalansága, hiszen ahogyan Szent Ágoston Istenhez fordulva mondja: Nyugtalan a mi szívünk, amíg benned meg nem nyugszik. Adja Isten, hogy a Szakrális Művészetek Hete az idén is új lendületet adjon kereső lelkünknek és közelebb vezessen ahhoz a harmóniához, amely a boldogságot jelenti.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930