MÜPA - Hajóállomás - Nemzeti Színház ... 3.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:MÜPA - Hajóállomás - Nemzeti Színház ... 3.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/04/29 17:15

MÜPA - Hajóállomás - Nemzeti Színház ... 3.Hajóval a Müpába és a Nemzeti Színházba
A fővárosi menetrend szerinti hajózásba a budapesti kulturális élet két fontos színterét, a Müpát és a Nemzeti Színházat is bekapcsolta a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV - mondta Dr. Dabóczi Kálmán a BKK vezérigazgatója április 25-én az új hajóállomás ünnepélyes átadásán. Ezentúl a D11-es és a D12-es hajójárat új végállomása délen a Müpa – Nemzeti Színház kikötő. A vezérigazgató ünnepi beszédében kiemelte, azon dolgoznak, hogy a személyhajózás a közösségi közlekedés teljes értékű elemévé váljon, és ne csupán a nagy forgalmú, hanem a turisztikai szempontból kiemelt csomópontok is legyenek a közösségi közlekedési hálózatban. Az új kikötő elkészülte egyébként a Fővárosi Önkormányzat, a BKK, a BKV, a Müpa és a Nemzeti Színház összefogásával és együttműködésével jött létre.
A D11-es és a D12-es hajójárat ez idáig Újpesttől a Haller utcáig, illetve a Rómaifürdőtől a Boráros térig közlekedett, április 25-től azonban mindkét menetrend szerinti hajójárattal meghosszabbított útvonalon, a Müpa – Nemzeti Színház H kikötőig lehet utazni.
Bolla Tibor a BKV Zrt. elnök-vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy öt éve indult újra a menetrend szerinti közösségi közlekedés a Dunán. Akkor sokan kételkedtek abban, hogy sikeres lesz, de az idő igazolta a döntés helyességét, mert naponta mintegy kétezren veszik igénybe a D11-es és a D12-es hajójáratot.
Egy ilyen utazás – miközben Budapest csodálatos panorámájában gyönyörködhetnek a hajó fedélzetéről – remek nyitány az ezt követő kulturális élményhez – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a megnyitó ünnepségen, ezzel utalt arra, hogy a Müpába és a Nemzeti Színházba tartók egy újabb utazási lehetőséggel gazdagodtak.
Káel Csaba a Müpa vezérigazgatója elmondta, hogy amikor a Müpa elkészült, sokan feltették a kérdést, nincs-e túlságosan kívül a városon. Azóta 12 év telt el. Bár csak sínen és közúton lehetett megközelíteni, a kulturális központ mégis valódi találkozóhellyé vált. Majd reményét fejezte ki, hogy még több embert fog a Müpa-ba vonzani az, hogy most már hajójárattal is elérhető.
A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, Budapest legszebb közösségi közlekedési útvonalának nevezte a Dunát.
A dunai hajózás az 1960–70-es években élte virágkorát. A rendszerváltást követő lassú leépülése után 2009-ben kezdett az ágazat újjáéledni, amikor 2009–2012 között Budapesten európai uniós támogatással 9 kikötőt alakítottak ki, illetve újítottak fel, melyeket a BKK a D11-es, a D12-es járattal kapcsolt a közlekedési hálózatába. Az újjászervezett dunai hajóközlekedés egyértelműen sikertörténet, a járatok a turisztikai szezonban maximális kihasználtsággal róják a hullámokat.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930