Tánc Világnapja - Kiss János társelnök, Magyar Táncművészek Szövetsége ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Tánc Világnapja - Kiss János társelnök, Magyar Táncművészek Szövetsége ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/04/29 16:15

Tánc Világnapja - Kiss János társelnök, Magyar Táncművészek Szövetsége ...Tánc Világnapja – ünnepel a táncszakma! A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják. A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége hosszú évek óta gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén. A gála keretében adják át a szövetség szakmai elismeréseit, valamint az Imre Zoltán-díjat, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait, és a Fülöp Viktor ösztöndíjakat.
A díjazottakat név szerint felsorolta Bozsik Yvette, a Magyar Táncművészek szövetsége elnökségének tagja a Művészetek Palotája, Bohém Éttermében megtartott sajtótájékoztatón. Így például az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselője átadja a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjakat. A havi bruttó 100.000 forint összeggel járó ösztöndíjat évente tíz tehetséges fiatal pályakezdő nyerheti el. A Magyar Táncművészek Szövetségének ugyanezen a napon átadandó szakmai díjait a tárca 1 350 000 forinttal támogatja.
Az esti Gála műsorban közreműködik a Bozsik Yvette Társulat, a Győri Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Táncművészeti Egyetem, Maurer Milán, a Pécsi Balett, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium, valamint Pirók Zsófia. A gálát Velekei László, Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője rendezi.
Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója beszélt a Táncszínház új játszóhelyének kialakításáról, arról, 2018 tavaszán vehetjük birtokb az új multifunkcionális és nemzetközi mércével mérve is korszerű épületet a Millenárison. Beszámolt az igazgató az elmúlt hónapok fontosabb eseményeiről, előadásairól, bemutatóiról, az új darabokról …
Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, a Győri Balett igazgatója bemutatta a hazai táncszakma program naptárát, kiemelve a Tánc Fesztivált, a XIII. Magyar Táncfesztivált, a VI. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, a XI. Pécsi Nemzetközi tánctalálkozót, az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XIII. Találkozóját, az Októberpest TangóFestet és a 6. Sissi Őszi Tánchetet.
A tánc világnapja jegyében táncakciózott a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház a Margit híd déli járdáján. A Pas-De-Bridge -Táncolj hídon! Elnevezésű, látványos villámcsődületben a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, valamint a Bailart TáncStúdió diákjai vettek részt, akik tavalyi flashmobjukkal arra hívták fel a figyelmet, hogy a kortárs tánc nem csak egy művészi önkifejezési eszköz, hanem egy olyan testmozgásforma, amely nemtől és kortól függetlenül formában tart, és a közérzetre is jó hatást gyakorol.
A világnap üzenetében Szögi Csaba, Harangozó Gyula- és Imre Zoltán-díjas táncművész, koreográfus, táncpedagógus, a Közép-Európa Táncszínház igazgatója elmondta: A tánc energiát termel, áraszt és közvetít, önismeretre tanít, önfegyelemre nevel, egymásra figyelést és toleranciát igényel, csapatszellemet ad és közösséget teremt, megteremti a test és a lélek harmóniáját, egyszerre kapcsol össze másokkal és önmagunkkal és mivel a szavak előtti világban született, a táncolók megértik egymást, bármilyen nyelven is beszélnek. A közös tánclépések az emberiség első kulturális lépéseinek lenyomatai”.
A Kormány a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül új programot indított a magyarországi táncművészet fiatal alkotói számára. A 2013-ban bevezetett, a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett tagjait érintő életjáradék 2017. január 1-jétől további négy, nemzeti minősítésű társulat tagjaira is kiterjed, mindazokra, akik a Magyar Állami Népi Együttes, Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Duna Művészegyüttes és a Budapesti Operettszínház társulatában vagy ezek jogelődjeinél összesen legalább 25 éven át magántáncosi vagy tánckari tevékenységet főfoglalkozásszerűen folytattak. A Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Program néven 2017-ben új programot hirdetett táncművészek és koreográfusok számára pályakezdésük, a pályájukon való előrejutásuk és a nemzetközi színtéren való bemutatkozásuk támogatására 100 millió forint keretösszeggel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a nemzeti és kiemelt balett- és táncegyütteseket 2017-ben 182,9 millió forinttal támogatja, melyből 57 millió forint szolgálja a nemzeti minősítésű, 125,9 millió forint a kiemelt minősítésű táncművészeti szervezetek működését. A tárca a kortárs táncművészeti produkciók létrehozása érdekében 100 millió forintot biztosít a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett szakmai feladatainak ellátásához.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031