86. Kormányinfó - Lázár János, modern városok program ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:86. Kormányinfó - Lázár János, modern városok program ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/04/28 12:45

86. Kormányinfó - Lázár János, modern városok program ...86. Kormányinfó - Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Krakkó Ákos, sajtófőnök - 2017. április 27.
Lázár Jánostól megtudtuk, a hét legfontosabb eseménye a brüsszeli vita Magyarországról, amely eredményes volt, mivel sikerült megvédeni az ország érdekeit. Ha Orbán Viktor miniszterelnök nem megy el az Európai Parlament (EP) ülésére, "felmosták volna velünk a padlót". A kormányfői jelenlét egyértelműen megmutatta, hogy Magyarországon erős a demokrácia. A magyar álláspont végig nyugodt és higgadt volt. A kormány köszön minden hozzászólást, még a hisztérikus támadásokat is.
A felsőoktatási törvény kapcsán indított kötelezettségszegési eljárás bizonyíték arra, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) sorsát nem befolyásolja a jogszabály és a Soros-egyetem szabadon működhet. Az Európai Bizottság nem a tanszabadság kérdésében indított vizsgálatot, csupán a szolgáltatások szabad áramlásának megsértése miatt. Ezzel a döntéssel nem alapjogi, hanem üzleti problémává redukálódott a CEU körüli botrány. Brüsszel nem talált érdemi kifogást a tanszabadság témakörében. A CEU ügyben a kormány részéről Altusz Kristóf helyettes államtitkár folytat tárgyalásokat és napokon belül létre jöhet a találkozó az amerikai nagykövetség budapesti ügyvivőjével is. Nem a CEU-ra hoztak törvényt, hiszen itthon 28 külföldi egyetem létezik. A módosítás éppen arról szól, hogy egyik felsőoktatási intézménynek se legyen privilégiuma.
A miniszter az EP-vita mellett több témáról is tájékoztatást adott, így a nemzeti konzultációról is. Eddig már 470 ezren küldték vissza a kérdőíveket, további 52 ezren pedig interneten válaszoltak. Az Európai Bizottság külön is foglalkozik a nemzeti konzultációval. Orbán Viktor miniszterelnök ismét Brüsszelbe utazik a hétvégén, ahol részt vesz az Európai Néppárt elnökségi ülésén. Az "Állítsuk meg Brüsszelt" kampány arról szól, hogy kerüljön-e több hatáskör uniós szintre, vagy a tagállami felelősség a nemzetállamokat illesse. Fel sem merülhet, hogy "Magyarország kilépjen az EU-ból, vagy kizárják a néppárti családból. A reformokban szeretnénk a jövőben aktív szerepet vállalni …
A civil törvényben jogot kíván teremteni a Kormány arra, hogy a magyar választók megismerhessék a közéletet intenzíven alakító szervezetek működését. Aki elfogad pénzt, annak azt nem kell szégyellnie, ha nyilvánosságra hozza, honnan finanszírozzák. Az eddigi gazdálkodási beszámolók gyakorlata nem volt kötelező, nem volt átlátható, éppen ezért javasolják a változásokat, melynek lényeg, hogy a jövőben a törvényszéken kellene regisztrálniuk azoknak a szervezeteknek, amelyek éves szinten 7,2 millió forintnál nagyobb külföldi támogatásban részesülnek.
2017. június 15-ig meglesz a következő év elfogadott költségvetése. A tervezet elkészült, ebben 2,4 százalékos hiánnyal, 4,3 százalékos GDP-növekedéssel és 3 százalékos inflációval számolnak. A minimálbér 138 ezer forint lesz, a garantál bérminimum 180 ezer forint, a nettó átlagos keresetek 8,8 százalékkal nőnek. A büdzsében lesz egy 200 milliárdos tartalék is, de 185 milliárdot költenek az egészségügyre, 82 milliárdot az oktatásra, és 55 milliárdot a rendvédelemre. Nagy előrelépés, hogy a költségvetési források 20 százaléka fejlesztéseket szolgál, ez eddig nem volt jellemző ilyen mértékben. A cél a teljes foglalkoztatottság, és hogy mindenki jobban járjon. A különböző életpályamodellek összesen 556 ezer embert érintettek, és érintenek jövőre is, akik fizetése 30-45 százalékkal emelkedett. Ez összesen 906 milliárd forintba kerül. Adócsökkentésre is marad mozgástér, az internet áfája 5 százalékra, a fogyasztási hal áfája szintén 5 százalékra csökken.
Az uniós forrásokra 9300 milliárd forint értékben írtak ki pályázatokat, 5 ezer milliárd forint sorsáról már döntöttek, 2 ezer milliárdot ki is fizettek. Ezzel Magyarország az uniós élbolyba tartozik.
A Krónika munkatársa a május 10-i európai nemzetközi bíróságon tárgyalásra kerülő kvótaperre vonatkozóan tett fel egy kérdés csokrot: Megfelelően felkészült Magyarország a perre, ki képviseli az országot, milyen szakértői anyagokat készíttetett a Bíróság a magyar-szlovák közös beadványra, ismerjük ezeket az anyagokat, felkészültünk megfelelő érvekkel rá, nyilvános lesz a tárgyalás, van lehetőség sajtóakkreditálásra Magyarországról, stb. Lázár János miniszter úr öt percet meghaladó terjedelemben válaszolt. Köszönjük.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930