Isonzó Expressz - Sajtótájékoztatót követő kötetlen beszélgetés ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Isonzó Expressz - Sajtótájékoztatót követő kötetlen beszélgetés ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/04/26 17:15

Isonzó Expressz - Sajtótájékoztatót követő kötetlen beszélgetés ...Isonzó Expressz 2017. július 16–20.
2017 nyarán az Isonzó Expressz újra útnak indul Ausztrián keresztül Szlovéniába és Olaszországba, az első világháborús frontok déli szakaszára, az Isonzó völgyébe.
Dr. Kövér László a magyar Országgyűlés elnöke és Milan Brglez a szlovén Nemzetgyűlés elnökének fővédnökségével indul ötnapos emlékútjára az Isonzó Expressz 2017. július 16-án Budapestről.
Az Isonzó Expressz történelmi emlékvonat a „caporettói áttörés” 100. évfordulója alkalmából az I. világháború tizenkét isonzói csatájának sorát záró hadművelet eseményeiről emlékezik meg. Az utazás első napján a két házelnök a magyar-szlovén határon, Jesenice állomáson találkozik, és együtt utaznak az Isonzó Expresszel az egykori tolmeini osztrák-magyar hídfő egyik legfontosabb utánpótlási vasútállomására, a festői Most Na Sociba.
A központi megemlékezésre, a modrejcei katonatemetőben kerül sor, ahol mintegy 1600, a tolmeini hídfőnél elesett osztrák-magyar katona nyugszik. Az eseményen közös szlovén-magyar katonai ünnepséggel és koszorúzással tisztelegnek a hősök emlékének.
A vonatút a Semmerin-hágón a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül vezet, melyet 1854-ben adtak át, s 1990-ben felkerült az Unesco Világörökség Listára. 14 alagút, 16 viadukt és több mint 100 kőhíd és átjáró illeszkedik a hegyvidéki tájba.
A különvonatot az Indóház, a MÁV Nosztalgia Kft., a Budakeszi Kultúra Alapítvány, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány összefogása hozta létre első alkalommal 2015-ben. Az ötnapos utazás nagy sikerrel zárult 2016-ban is, és ennek eredményeként 2017-ben is megismételik új programokkal, látnivalókkal bővítve.
Az Orfeum-kocsiban Csík János és barátai zenélnek: Csík János Kossuth-díjas népzenész ezúttal egy kifejezetten az Isonzó Expresszre összehívott zenekari formációval áll a közönsége elé - az utasokra így szívet-lelket melengető zenei élmény és zenei kalandozás vár az első világháborús katonadalok felelevenítésével, neves zenészegyéniségek sajátos előadásában. Csík János magával ragadó személyisége, Kacsó Hanga Borbála fiatal népdalénekes minden hallgatóját megigéző hangja és a hangszereik virtuóz mestereiként játszó zenész társaik jelentik a garanciát egy utazás közbeni csodás zenei együttlétre.
Az Isonzó Expressz-t bemutató sajtótájékoztatón, április 26-án részt vettek: dr. Kelemen András, dr. Kövér László, az Országgyűlés elnökének külpolitikai főtanácsadója, Ksenija Skrilec, nagykövet Szlovén Köztársaság, dr. Holló József Ferenc, ny. altábornagy Honvédelmi Minisztérium, dr. Téglás Gyula, alezredes, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság, Schvéd Norbert ügyvezető igazgató MÁV Nosztalgia Kft., Csik János, népzenész, zenekarvezető, Dubecz Renáta, MÁV Nosztalgia Kft.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031