Milliók hangja - Willis Conover, Amerika Hangja - Voice of America ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Milliók hangja - Willis Conover, Amerika Hangja - Voice of America ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/04/15 11:15

Milliók hangja - Willis Conover, Amerika Hangja - Voice of America ...Milliók hangja címmel Willis Conover, az Amerika Hangja (Voice of America) rádió legendás dzsessz műsorvezetője emlékére három koncertet rendeznek a Müpában, Debrecenben és Pécsett.
Tízéves voltam, amikor 1955-ben elindult Conover Jazz Hour című műsora az Amerika Hangján és az otthon, szinte titokban hallgatott adások meghatározóak voltak pályafutásomra. A gimnáziumtól kezdve egészen addig dzsesszt játszottam, amíg Illés Lajossal nem találkoztam – mondta el Szörényi Levente a sajtótájékoztatón a Budapest Jazz Clubban.
Szörényi Levente példaképei között meghatározó az 1996-ban elhunyt Willis Conover, aki mélybariton hangján a Voice of America adásán keresztül minden este zenekedvelők millióihoz szólt: Time for jazz!
Az emlékműsor első részében swing- és jazzörökzöldek csendülnek fel a világhírű Joan Faulkner és a hazai swing hercege, Gájer Bálint előadásában, a Budapest Jazz Orchestra kíséretével. Ezt követően Szörényi Levente Illés- és Fonográf-slágereit hallhatjuk bigband-hangszerelésben. Az Utcán, a Kéglidal, a Még fáj minden csók, Ne gondold az Illés-korszakból, A széllel szemben, az Edison Magyarországon, az Útközben Fonográf-dalok valódi különlegességek lesznek.
A koncerteken fellép: Szörényi Levente, Joan Faulkner, Gájer Bálint, Budapest Jazz Orchestra, vezető: Kollmann Gábor. A koncertek producere Szörényi Örs és Piri Béla, művészeti vezető. Az est házigazdája: Kőszegi Ákos.
Willis Conover (1920-1996) negyven éven át vezette a Jazz Hour adásait az Amerikai Hangja rádióműsorban. Egyedülálló szerepet játszott a tengerentúli dzsessz világméretű elterjedésében, a műfaj kelet-európai rajongói számára a hidegháború időszakában az egyetlen hiteles kapcsolat volt a nyugati világban történtekkel. Számos koncertet szervezett a Fehér Házba, a Newport Jazz Festivalra. Az 1950-es évek végétől ellátogatott Lengyelországba, a Szovjetunióba, Magyarországon háromszor (1964, 1972, 1982) járt, a Debreceni Jazznapokon, a székesfehérvári Alba Regia Jazz Fesztiválon. 1956. november 23-án magyar zenészek által Budapesten készített, Magyarországról kicsempészett dzsesszfelvételeket mutatott be az Amerika Hangja rádióban.
Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031