A Rejtő legendák nyomában - Portré Thuróczy SzabolccsalVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:A Rejtő legendák nyomában - Portré Thuróczy Szabolccsal
Forrás: RTL Klub, 2017/03/10 19:46

A Rejtő legendák nyomában - Portré Thuróczy SzabolccsalA Rejtő legendák, a P. Howard és a Gibson Lavery rejtélyek nyomában kutat Barabás Évi Thuróczy Szabolcs irodalmárral, a vasárnapi Portréban.
Rejtő Jenő sajnos már nem, de az életét kutató Thuróczy Szabolcs irodalmár, nagyon is sok információt tudott megosztani velünk. Érdekesebbnél érdekesebb történetek látnak napvilágot Rejtő Jenő életéről, és persze arról a korról, melyben élt, munkálkodott.
A kultúra bennfentes volt, a pesti kultúrkör, nagyjából pár száz emberből állt, mindenki ismert mindenkit, Pest egy nagy falu volt.

A vándoranekdoták leginkább magától az írótól eredtek, ő talált ki magáról izgalmas történeteket, hogy érdekesebbnek tűnjön.


 


 

Álnéven írt, rengeteg álneve közül kettő a legismertebb, P. Howard és Gibson Lavery. Mégis úgy volt feltüntetve, mintha ezeknek a külföldi íróknak a műveit fordítaná. Pedig ezek a külföldi írók nem léteztek. Mint ahogyan abból sem volt egy szó sem igaz, hogy Rejtő megjárta a francia idegenlégiót. A gyertyát két végén égette, szerencsejáték függősége, a cigaretta és amfetaminszármazékok szenvedélyes használója volt.

Annak ellenére, hogy az akkori kiadójától, a Novától, akár hetven-nyolcvan millió forintnak megfelelő összeget is kaszált, soha nem volt pénze. Rejtő mindig nagyon sokat dolgozott, csúnya kézírása miatt gépírónőknek diktálta le regényeit, majd feleségül is vette őket.


 


 

Szenvedélyesen, magas hőfokon élt, ez abból is érezhető, hogy munkássága mindösszesen húsz évre nyúlik, és harmincnyolc évesen halt meg. Bonyhádi származása Barabás Évit is meghatotta, de a Portréban az is kiderül, hogy Rejtőnek miért kellett munkaszolgálatra jelentkeznie, habár mentálisan alkalmatlan volt rá.

Thuróczy Gergely tollából, nagyszerű előadásában, érdekfeszítő történetekkel, Rejtő Jenő élete elevenedik meg a vasárnap esti Portréban 02:05-kor!Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930