Ott voltunk a világ legveszélyesebb kajakversenyénVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Ott voltunk a világ legveszélyesebb kajakversenyén
Forrás: RTL Klub, 2017/03/04 19:30

Ott voltunk a világ legveszélyesebb kajakversenyénDél-afrikában rendezik a világ legkülönlegesebb és legveszélyesebb kajakversenyét, a Dusi Marathont. A 3 napos, 120 km-es viadalon nem csak vízesések és örvények között kell evezniük a résztvevőknek, hanem futni is, mégpedig a mérges kígyóktól hemzsegő őserdő meredek hegyoldalain, vállukon a kajakkal.
Dél-afrikában rendezik a világ legkülönlegesebb és legveszélyesebb kajakversenyét, a Dusi Marathont. A 3 napos, 120 km-es viadalon nem csak vízesések és örvények között kell evezniük a résztvevőknek, hanem futni is, mégpedig a mérges kígyóktól hemzsegő őserdő meredek hegyoldalain, vállukon a kajakkal.


 


 

Ez a verseny nem csak a győzelemről szól, hanem a túlélésről is, az elmúlt években ugyanis többen meghaltak az indulók közül. Most első magyar tv stábként mi is ott forgattunk a helyszínen, és közben szurkoltunk, no meg segítettünk az egyetlen magyar indulónak, Boros Adriánnak.


 



A Dél-afrika Köztársaság keleti részén rendezik meg a versenyt Pietermaritzburg és Durban között. Ez az ország legszínesebb és legérdekesebb része. Itt él a világ etnikailag talán legvegyesebb népessége, nem véletlenül nevezik magukat a helyiek szivárványnemzetnek.


 


 

Az első Dusi Marathont 1951-ben rendezték. Akkor még csak 8-an indultak rajta. A győztes akkor 6 nap, 8 óra és 15 perc alatt teljesítette a távot. 5 év múlva – biztonsági okokból - betiltották az éjszakai evezést és túrázást, attól félve, hogy vadállatok támadják meg a kajakosokat. Onnantól kezdve 3 napos lett a verseny, amelyen később már nők és fiatalok is indulhattak. A Dusi Marathon résztvevőinek heroikus küzdelméről már több könyv és egy 2 órás mozifilm is készült.


 


 

1100 kajakos vág neki a távnak, amatőrök és profik egyaránt. A rajt szakaszosan több órán át tart, a legjobbak indulnak először, közöttük van Adrián is. Boros Adrián a magyar sportoló egyike az itt induló sztároknak, 2 éve ugyanis kajak párosban világbajnok lett a Győrben megrendezett maraton kajak-kenu VB-n. Adrián negyedszer indul az itteni halálfutamon, tavaly párosban 9. lett az 1600 résztvevő közül.


 


 

A helyi TV élőben közvetíti a versenyt, még egy helikoptert is a résztevők feje felett köröz. Lenyűgöző a környék. A Dusi Marathon több helyen is természetvédelmi területen halad. A távot végül 627 induló teljesítette, vagyis csaknem 500-an feladták a versenyt. Mivel ez a világ legkülönlegesebb és legveszélyesebb kajakversenye, a szervezők minden célba érkezőnek érmet akasztottak a nyakába. Az első 10 aranyérmet kapott, a következő 40 ezüstöt, a többiek pedig mind bronzérmet. Hogy ezzel is elismerjék azt a heroikus küzdelmet, amelyet a Dusi Marathon résztvevőinek kellett vívniuk a természet erőivel szemben.


 


 

Új Újdelhi. Így becézik Durbant, azt az India-Óceán partján elterülő várost, ahol majd a Dusi Marathon véget ér. Ez a legnagyobb indiai város Indián kívül. Ugyanis félmillió indiai él ebben a 3 és fél millió lakosú településen. Őket körülbelül 200 évvel ezelőtt az angolok hozták ide olcsó munkaerőként a cukornádültetvényekre. Rajtuk kívül élnek itt a világ számos pontjáról idekerült fehérek, helyi feketék, ázsiaiak és a különböző népek keveredésükből született félvérek. Hivatalos nyelvből 11, nem hivatalosból legalább 200 van. New Germanyt, azaz az Új Németország nevű települést például a németek, a helyi Amsterdamot a hollandok, Newcastle-t és East Londont pedig a britek alapították. A vallás is elképesztő sokszínű, akad itt katolikus, szikh, krisnás, zsidó, muszlim, hindu, metodista, buddhista és helyi törzsi vallású is.


 


 

A város – ha jó lenne a közbiztonság – igazi turistaparadicsom lehetne, egészen csodás a tengerpartja, Rióhoz hasonlóan egy 3 km-es homokos strand van itt. Afrika egyetlen víz alatti étterme is itt épült fel. Mégpedig egy hajó rakterében. Az étlapon frissen sült osztriga, kagyló, mézes gyömbéres garnélarák is szerepel, közben óriási cápák úszkálnak körbe-körbe.


 


 

A világ legpikánsabb futóversenyét is itt, Durbanben tartják minden júliusban. Egy híres lóverseny külön programja a meztelen futam. Erre a helyi férfiak nevezhetnek csak be, akik gongszóra özönlik el a pályát és dobják le magukról ruháikat. Néhány száz métert kell futniuk, majd amilyen gyorsan bejöttek, olyan gyorsan távoznak is. Természetesen a nézők őrjöngő tapsvihara közepette.

 

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930